Leidraad 'Preoperatieve screening' aangepast

Bij asymptomatische patiënten hoeft er in de preoperatieve screening géén CT-thorax meer gemaakt te worden. Dat is de belangrijkste aanpassing in de leidraad preoperatieve screening. Bij patiënten die met grote spoed geopereerd moeten worden, is er door deze aanpassing geen preoperatieve screening meer mogelijk. Het advies om de microbiologische test (PCR) uit te voeren blijft staan. Wel moet er gekeken worden naar mogelijkheden om de uitslag van de PCR te versnellen. Mocht dat niet lukken, dan is het advies om de patiënt te beschouwen als COVID-positief.

De leidraad 'Preoperatieve screening' is continu geëvalueerd in de zogenoemde SCOUT-1 studie. Uit deze studie bleek al in een vroeg stadium dat de toevoegde waarde van de CT-thorax bij asymptomatische patiënten ten opzichte van screening met alleen PCR zeer laag is. Er is daarom besloten om deze leidraad voortijdig aan te passen. Lees hierover meer in de brief van de Commissie ‘preoperatieve screening op COVID-19’.

Het stroomschema is bijgewerkt voor de nieuwe situatie. Later deze week wordt de tekst van de leidraad in aangepaste vorm gepubliceerd.

Download de leidraad
Bekijk het aangepaste stroomschema
Lees meer in de brief van de Commissie ‘preoperatieve screening op COVID-19’