Leestips: ervaringsverhalen van uw collega’s

De media staan bol van artikelen over het bestrijden van de COVID-19 epidemie. Veel medisch specialisten en hun patiënten delen hun ervaringen. Ook de medisch specialisten die zelf ziek zijn geworden. Welke verhalen van uw collega’s mag u echt niet missen? De Federatie selecteerde zes mustreads van de maand april.

 1. Arts Ahmed kwam met corona in eigen ziekenhuis terecht: 'Eenzaam en angstig'
  Als anesthesioloog in het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) was Ahmed Al-Sarraf betrokken bij de voorbereidingen op de komst van de eerste coronapatiënten. Dat hij daar een paar weken later zelf bij zou horen, had hij toen niet kunnen denken.

  Lees het interview met Ahmed op NOS.nl (4 april)
 2. Als de maskers afgaan, spreken de gezichten
  Artsen en verpleegkundigen van de covid-afdelingen in Bernhoven en het Amphia lieten zich na hun dienst portretteren door fotograaf Jiri Büller. Met op hun voorhoofd soms nog het zweet van een nacht lang werken, vertellen ze over hun grootste worstelingen.

  Bekijk de portretserie van de Volkskrant (19 april)
 3. Arts Coen Feron (28) vocht voor het leven van coronapatiënten. En toen belandde hij zelf op de IC.
  De anesthesioloog in opleiding is volop bezig met het redden van coronapatiënten als hijzelf besmet blijkt te zijn. Zijn grote angst wordt werkelijkheid, hij moet kunstmatig beademd worden.

  Lees het interview met Coen in de Volkskrant (24 april)
 4. Twee maanden buffelen op de IC: ‘De manier waarop we moesten werken heeft levens gekost’
  Zes artsen en verpleegkundigen vertellen over hoe ze werden verrast door de coronagolf. Over solidariteit, angst en het verlies van controle op de IC.

  Lees het artikel van het AD (25 april)
 5. Na drie weken intensive care nog eenentwintig weken revalideren
  Doorligwonden, kilo’s aan spier kwijt en beschadigde longen. Wie met COVID-19 op de IC heeft gelegen, wacht een zwaar herstel.

  Lees het artikel van NRC (27 april)
 6. Willem (83) voelt zich na corona beter dan de oude en ‘heeft zin in de gekste dingen’
  Deze weken doet Volkskrant-journalist Willem Feenstra verslag vanuit ziekenhuis Amphia in Breda, waar hij ziet hoe de eerste coronapatiënten terugkomen voor controle

  Lees het artikel van de Volkskrant (30 april)