Leestips: ervaringen van collega’s

De media staan bol van artikelen over het bestrijden van de COVID-19 pandemie. Veel medisch specialisten delen hun ervaringen én hun mening. Welke artikelen mag u echt niet missen? De Federatie selecteerde een aantal leestips.

 1. Na ‘honeymoonfase’ eist virus ook zijn tol bij zorgverleners
  Internist Marjel van Dam en geestelijk verzorger Marc Rietveld uit het UMC Utrecht reflecteren op de impact die deze coronacrisis heeft op zorgmedewerkers en hoe zij met de stress van deze crisis omgaan. 'De afgelopen weken was een periode van enorme toewijding en saamhorigheid. ‘Oké’, was de gedachte onder het ziekenhuispersoneel, ‘schouders eronder en gaan', zegt Marc Rietveld. 'Maar nu is de adrenaline verdwenen en wordt de vermoeidheid zichtbaar.'

  Lees het interview in NRC (17 mei)
 2. De angst van de hartpatiënt: 'Buiten is het nu voor mij te gevaarlijk'
  In een reportage in NRC wordt Jakub Regieli gevolgd die als cardioloog op huisartsenporten en in gezondheidscentra werkt. Door het coronavirus was het stil in zijn praktijk. ‘Soms wel zeventig procent minder mensen. Ze durfden niet eens te bellen.’

  Lees het artikel in NRC (15 mei)
 3. Al lange tijd coronaklachten?
  In een interview met EenVandaag vertelt Luc Gelinck, internist-infectioloog in het HMC Westeinde in Den Haag dat hij veel patiënten ziet worstelen met de nasleep van COVID-19. Patiënten hebben nog wekenlang klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Omdat er nog weinig bekend is over het verloop van de ziekte hebben, kunnen artsen vaak niet helpen.

  Lees het artikel en bekijk de uitzending van EenVandaag (18 mei)
 4. Maak van crisisaanpak medicijnen een blijvertje
  Ziekenhuisapothekers Gerard Hugenholtz en Mathieu Tjoeng stellen in een opiniestuk in de Volkskrant dat de coördinerende rol die het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft opgepakt, ook nodig is als er geen crisis is. Geneesmiddelentekorten zijn volgens hen namelijk een chronisch probleem.

  Lees het opiniestuk in de Volkskrant (18 mei)