LCPS: Patiëntenspreiding verloopt moeizaam

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding publiceert dagelijks actuele cijfers met betrekking tot COVID-19, waaronder het aantal ziekenhuis- en ic-opnames en het aantal bovenregionale verplaatsingen van COVID-patiënten.

Het LCPS meldt dat op 11 december het totaal aantal opgenomen COVID-19 patiënten 1.681 bedraagt, 33 meer dan gisteren. 472 patiënten liggen op de intensive care, 3 meer dan de dag ervoor. Het aantal nieuwe COVID-opnames bedraagt 199 in de kliniek en 30 op de ic. In de afgelopen 24 uur zijn er 10 verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan 3 ic-patiënten.

Bekijk de laatste cijfers van het LCPS

Volgens het LCPS verloopt de patiëntenspreiding moeizaam. ‘Wij zien binnen de ziekenhuizen dat de reguliere non-COVID-zorg oploopt en dat er nauwelijks tot geen daling is in de COVID-zorg. Tegelijkertijd blijft er vraag naar beschikbaarheid van bedden voor bovenregionale spreiding. Dit knelt; de dag wordt regelmatig afgesloten met 9 à 10 onvervulde ic-verplaatsingsaanvragen.’

Online bijeenkomst

Op 15 december tussen 15 en 16 uur organiseert het LCPS een online bijeenkomst voor medisch professionals die te maken hebben met het verplaatsen van patiënten. In deze kwaliteitssessie ligt de focus op de PMR-tool: welke informatie wordt er overgedragen, waar is behoefte aan en hoe kan de overdracht verbeteren? Aanmelden kan door een email te sturen naar info@lcps.nu.