Kwaliteitsregistratie NICE publiceert COVID-19 rapport

De Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), de kwaliteitsregistratie voor intensive cares, heeft een rapport gepubliceerd met de belangrijkste kenmerken en behandeluitkomsten van COVID-19 patiënten. Het rapport biedt inzicht in de ernst van de ziekte, demografie, sterfte en behandelduur. Het rapport wordt wekelijks bijgewerkt op basis van de extra gegevens die de IC’s over COVID-19 patiënten registreren.

In het rapport zijn de gegevens van de overleden COVID-19 patiënten, vergeleken met patiënten die na de IC-opname weer zijn hersteld. Daarnaast zijn de gegevens van COVID-19 patiënten vergeleken met IC-patiënten met een ernstige longontsteking (pneumonie). Zo blijkt dat de overlevingskansen van IC-patiënten met COVID-19 niet slechter zijn dan die van IC-patiënten met een ernstige longontsteking.

Kwaliteitsregistratie NICE zorgt dat er tijdens deze COVID-19 epidemie inzicht is in hoeveel Nederlandse COVID-19 patiënten er momenteel op de IC liggen. NICE verzorgt de registratie van alle beschikbare data van deelnemende IC-afdelingen met als doel het monitoren en optimaliseren van de kwaliteit van IC-zorg. Stichting NICE bedankt alle ziekenhuizen voor de enorme inzet om alle gegevens aan te leveren.

Over kwaliteitsregistraties

Landelijke kwaliteitsregistraties, zoals NICE, hebben de afgelopen jaren sterk bijgedragen aan het verbeteren van de gezondheidszorg. In afstemming met patiëntenorganisaties stellen medisch specialisten vast welke gegevens verzameld moeten worden voor een landelijke kwaliteitsregistratie. Vervolgens interpreteren zij de gegevens vanuit hun kennis en kunde en maken de vertaling naar de zorgprocessen. Met deze geanalyseerde data kunnen zij op landelijk niveau de kwaliteit van zorg voor een bepaalde aandoening of behandeling meten, leren en waar nodig de kwaliteit van zorg verbeteren.

Het rapport ‘Patiëntkarakteristieken en uitkomsten’ van NICE kunt u vinden op de website.

Meer weten over kwaliteitsregistraties? Bekijk deze animatie.