Kennis over COVID-19 sneller toegankelijk met kunstmatige intelligentie

Welke test moet worden gebruikt voor een COVID-19 diagnose? Welke behandeling is het meest effectief? Sinds de uitbraak van COVID-19 zijn er internationaal ruim 63.000 onderzoekspublicaties verschenen. De Universiteit Utrecht wil met kunstmatige intelligentie sneller antwoord kunnen geven op vragen van artsen en onderzoekers. Hiervoor is een speciaal softwareprogramma ASReview ontwikkeld dat momenteel wordt getest door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.

Alle onderzoekspublicaties over COVID-19 zijn te vinden in de internationale database CORD-19. Het handmatig scannen van relevante studies in deze database is een tijdrovend proces. Door middel van kunstmatige intelligentie doorzoekt ASReview de database naar de meest relevante onderzoekspublicaties. Bij het goed functioneren van de software kan dit mogelijk duizenden uren leeswerk per jaar besparen. Naast de database CORD-19 kunnen onderzoekers ook zelf andere databases aan ASReview koppelen.

Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten onderzoekt de kwaliteit van de software. Daarbij kijken ze vooral hoe goed ASReview de relevante literatuur kan herkennen. Op basis van deze uitkomst wordt de software verder ontwikkeld en aangepast waarbij ook aandacht is voor het gebruikersgemak van de software. Vervolgens moet blijken hoe de kwaliteit en snelheid van de software zich verhouden tot handmatig mensenwerk. Bij positieve bevindingen gaat het Kennisinstituut de software inzetten bij het ontwikkelen en actualiseren van COVID-19 richtlijnen.

Voor het testen van ASReview heeft het Kennisinstituut subsidie gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Lees het artikel in het FD