Herziening richtlijn Obesitas en overgewicht bij volwassenen
Deze week is een vernieuwde richtlijn gepubliceerd over diagnostiek, ondersteuning en zorg bij overgewicht en obesitas bij volwassenen. ‘Zeer belangrijk, want meer dan de helft van de Nederlandse volwassenen heeft overgewicht en een aanzienlijk deel daarvan kampt met obesitas’, aldus internist Liesbeth van Rossum, voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. De richtlijn bevat de laatste inzichten uit wetenschap en praktijk waarmee het behandelaanbod beter aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van deze grote groep patiënten.
Obesitas heeft grote fysieke, psychosociale en maatschappelijke gevolgen, op de korte en lange termijn. Het is een chronische ziekte, waarbij behandeling de gevolgen van de ziekte kan verminderen of soms zelfs wegnemen. Daarom dient optimale diagnostiek, ondersteuning en zorg beschikbaar te zijn voor iedereen met obesitas of een hoog risico daarop. Deze richtlijn draagt hieraan bij.
Aanbevelingen voor de praktijk
De richtlijn geeft adviezen voor het stellen van de diagnose, het gebruik van de juiste uitkomstmaten, gepersonaliseerde zorg en organisatie van zorg. Ook onderwerpen zoals voeding, beweging, cognitieve gedragstherapie, gecombineerde leefstijlinterventies, medicatie, chirurgische behandeling en gebruik van wearables komen aan bod. Daarnaast is er aandacht voor obesitas tijdens zwangerschap en tijdens de overgang. De richtlijn adviseert verder om een netwerkaanpak te hanteren die ook inzet op de collectieve preventie (gezonde leef-/wijk-/werk- en schoolomgeving). In een netwerkaanpak werken verschillende organisaties en professionals uit het zorgdomein en het sociaal domein samen in een lokaal netwerk, om optimale ondersteuning en zorg op maat te bieden die goed op elkaar is afgestemd. Een centrale zorg coördinator, een taak die bij een professional belegd kan worden, zorgt voor samenhang in de aanpak.
Samenwerking
Het volwassenendeel van de richtlijn is ontwikkeld op initiatief van het Partnerschap Overgewicht Nederland, in samenwerking met Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, Nederlands Huisartsen Genootschap, Nederlandse Internisten Vereniging, Nederlands Instituut van Psychologen, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Partnerschap Overgewicht Nederland, Nederlandse Stichting Over Gewicht, Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. De richtlijnontwikkeling werd gefinancierd door de Vrije Universiteit Amsterdam en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het kader van het Nationaal Preventieakkoord.