Herziening module Aanvullende diagnostiek gehoorverlies

Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten is de module Aanvullende diagnostiek gehoorverlies aangepast. Deze is onderdeel van de richtlijn Perceptieve slechthorendheid bij volwassenen. De herziening is onderdeel van een breder versnellingsprogramma dat tot doel heeft een aantal geselecteerde afgeronde doelmatigheidsstudies versneld te duiden en waar nodig op te nemen in richtlijnen.

In deze module komt de plaats aan bod van aanvullende diagnostiek die is geïndiceerd bij asymmetrisch perceptief gehoorverlies. Onder andere wordt aanbevolen om een DOH protocol te overwegen als criterium voor het aanvragen van een MRI. De uitgangsvraag en bijbehorende zoekvraag zijn aangepast. De module was in eerste instantie gebaseerd op expert opinion, middels deze herziening is de module actueel gemaakt aan de huidige stand van zowel de wetenschap als de praktijk. Het in overweging nemen van een DOH-protocol was eerder nog niet opgenomen in een aanbeveling.

De herziening is uitgevoerd op initiatief van de kno-artsen (NVKNO) in samenwerking met klinisch fysici (NVKF), Stichting Hoormij / Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS). Het Kennisinstituut heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Bekijk de module