Factsheet voor registreren van vernieuwende zorgvormen

Medisch specialisten maken steeds meer gebruik van vernieuwende vormen van zorg, zoals beeldbellen en het aanbieden van zorg thuis. In de factsheet Registreerbare zorgactiviteiten staat op een rijtje welke van deze vernieuwende zorgvormen geregistreerd kunnen worden. De Federatie ontwikkelde deze factsheet samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Consulten bij de medisch specialist hoeven niet altijd fysiek plaats te vinden. Deze kunnen in sommige gevallen ook via de mail, telefonisch of met een beeldbelverbinding. De patiënt hoeft dan niet naar het ziekenhuis te reizen. In de factsheet staat hoe deze vormen van zorg opgenomen zijn in de regelgeving van de Nederlandse Zorgautoriteit en dus geregistreerd kunnen worden. Ook telemonitoring, zorg thuis en het extra lange consult om samen met de patiënt te beslissen over een passende behandeling komen voor in deze factsheet.

Geldig in 2020

Deze factsheet Registreerbare zorgactiviteiten is gebaseerd op de regelgeving van 2020. Voor 2021 worden er een aanpassingen in de regelgeving verwacht. Einde van dit jaar publiceren de Federatie en de NVZ een factsheet Registreerbare zorgactiviteiten 2021.

Meer weten over registratie van zorg? Lees de Registratiewijzer.

Download ook onze eerdere factsheets Juiste zorg op de juiste plek over ‘Financieringsmogelijkheden’ en ‘Mogelijkheden in de praktijk’ .