‘Doorbreek taboe op mentale coaching’

‘Artsen vinden het vaak moeilijk om te erkennen dat ze zelf hulp nodig hebben’, aldus kinderarts Anne de Pagter in een interview met Zorgvisie. Zij initieerde een programma voor professionele coaching voor en door artsen: Challenge & Support. ‘Ik heb zelf veel gehad aan coaching. Je denkt na over wat voor dokter je wilt zijn en leert je eigen mogelijkheden en zwakke punten erkennen. Ik gun dat alle artsen’.

Een paar jaar geleden startte De Pagter met een pilot voor coaches voor aios en medisch specialisten. Uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit van coaching groot is. Het vergroot de veerkracht en zelfcompassie van artsen. Er bleek veel behoefte aan coaching te zijn. Door de COVID-19-pandemie kon de geplande brede uitrol niet doorgaan. Nu bieden de coaches van Challenge & Support een deskundig en luisterend oor en geven handvatten om te werken in deze extreme omstandigheden. Onder andere de coaches van de Academie voor Medisch Specialisten zijn betrokken bij het Challenge & Support programma.

Zorg goed voor jezelf

De Federatie verzamelt samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) tips en trics van diverse ziekenhuizen en andere organisaties om juist nu fysiek en mentaal gezond te blijven. Alle initiatieven, waaronder Challenge & Support, staan op de overzichtspagina Zorg goed voor jezelf en elkaar.

Meer weten over Challenge & Support
Lees het artikel op Zorgvisie (inloggen)