COVID-19: Federatie raadt bijeenkomsten af

De Federatie Medisch Specialisten raadt bezoek van medisch specialisten aan externe bijeenkomsten van zorgprofessionals zoals congressen, symposia en refereeravonden voorlopig af. Met dit advies wil de Federatie de kans op transmissie van het virus verkleinen en de kwetsbare patiënten en zorgpersoneel beschermen. De Federatie draagt met dit advies bij aan het waarborgen van de continuïteit van zorg, meldt zij in een brief aan haar leden.

Het advies van de Federatie betreft haar eigen bijeenkomsten en bijeenkomsten van haar leden, de 33 wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten. Peter Paul van Benthem, kno-arts en voorzitter van de Federatie: ‘Medisch specialisten vinden het uitermate belangrijk om hun patiënten en het zorgpersoneel goed te beschermen tegen het risico op verspreiding van COVID-19 en bij te dragen aan de continuïteit van de zorg. Ik ben trots op de veerkracht en de inzet van alle medisch specialisten in ons land. De nuchtere professionaliteit van de zorgverleners geeft vertrouwen in deze enerverende tijden.’
Bijeenkomsten van het bureau van de Federatie waar medisch specialisten bij betrokken zijn, vinden via videoverbinding plaats. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Algemene Vergadering op 19 maart aanstaande en voor bijeenkomsten van raden, commissies of werkgroepen. Dit besluit geldt in ieder geval tot en met vrijdag 10 april 2020.
De Federatie volgt de ontwikkelingen vanzelfsprekend op de voet en heeft nauw contact met het RIVM en het ministerie van VWS. In meerdere ziekenhuizen wordt medisch specialisten en andere werknemers inmiddels ook al gevraagd om voorlopig niet meer deel te nemen aan dit soort grotere of kleinere bijeenkomsten.