Congres 1001 Voorbeelden Juiste zorg op de juiste plek

Wat kunnen we leren van 1001 voorbeelden van medisch specialisten zodat de juiste zorg op de juiste plek voor iedere patiënt mogelijk wordt? Deze vraag staat centraal tijdens het online Federatiecongres 1001 Voorbeelden Juiste zorg op de juiste plek op woensdag 8 september tussen 13.00 en 17.30 uur. Medisch specialisten, verpleegkundigen, huisartsen, paramedici, bestuurders en beleidsmakers en andere belangstellenden kunnen zich nu inschrijven voor dit geaccrediteerde congres.

Schrijf je in

Onder leiding van dagvoorzitter Twan Huys laten medisch specialisten zien hoe zij samen met hun zorgcollega’s toegankelijke, innovatieve en betaalbare zorg mogelijk maken voor iedere patiënt. Daarnaast wil de Federatie Medisch Specialisten tijdens dit congres samen met zorgbestuurders, zorgverzekeraars en de overheid oplossingen aanreiken voor de belemmeringen die juiste zorg op de juiste plek nog in de weg staan.

Inspanningen
Vice-voorzitter van de Federatie Robert Sie is gastheer van het congres: ‘De Nederlandse gezondheidszorg kenmerkt zich door de hoogste kwaliteit tegen een gemiddelde prijs. Medisch specialisten zien het belang van de juiste zorg op de juiste plek om deze unieke positie ook in de toekomst te behouden door maximaal in te blijven zetten op een brede beweging met initiatieven door het hele land. Alle 33 specialismen ontplooien deze initiatieven op verschillende wijze op lokaal, regionaal en landelijk niveau, binnen én buiten het ziekenhuis. Daar ben ik ontzettend trots op.’ Uit een enquête van de Federatie onder ruim 500 respondenten blijkt dat bijna 90% van de medisch specialisten dagelijks juiste zorg op de juiste plek levert. ‘Als medisch specialisten zien wij tal van mogelijkheden op het gebied van de juiste zorg op juiste plek voor onze patiënten’, zegt Sie. ‘En we zien ook dat onze inzet vruchten afwerpt en we de zorg toegankelijker, innovatiever en betaalbaarder maken door gezamenlijke projecten met onze ketenpartners. Het aantal onnodige verwijzingen en ziekenhuizen neemt bijvoorbeeld af doordat medisch specialisten en huisartsen nauwer samenwerken.’

Doorpakken
Volgens Sie staan een aantal problemen het bestendigen van de juiste zorg nog in de weg. Zo blijkt uit de enquête dat meer dan de helft van de medisch specialisten in de dagelijkse praktijk kampt met ict- en epd-problematiek. En als de financiering niet goed geregeld is, krijgen ook goede initiatieven geen vaste voet aan de grond. ‘We moeten daarom doorpakken en dit goed regelen’, zegt Sie. ‘Dat kunnen we niet alleen, dat moeten we als sector gezamenlijk doen. Alleen samen kunnen we de beweging naar de juiste zorg op de juiste plek verder brengen.’

Bekijk het programma en schrijf je in

Ga naar onze themapagina met meer dan 250 initiatieven en praktische hulpmiddelen. Op de hoogte blijven? Abonneer je op onze nieuwsbrief Juiste zorg op de juiste plek.