CBG: extra waakzaamheid bij (hydroxy)chloroquine

Het CBG adviseert chloroquine en hydroxychloroquine bij COVID-19 patiënten alleen te gebruiken als onderdeel van een klinische studie en in lijn met de nationale behandelrichtlijn voor COVID-19 patiënten van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB). Extra waakzaamheid is vooral belangrijk bij patiënten met bestaande hartproblemen die gevoelig zijn voor hartritmestoornissen.

Van beide middelen is bekend dat zij hartritmestoornissen veroorzaken. Deze klachten kunnen verergeren wanneer de behandeling gecombineerd wordt met andere medicijnen, bijvoorbeeld met het antibioticum azitromycine. Deze combinatie wordt in de SWAB-behandelrichtlijn ontraden vanwege het effect op het hart. Daarnaast zijn lever- en nierproblemen, zenuwcelbeschadiging met epileptische aanvallen als gevolg en een laag bloedsuikergehalte bekende bijwerkingen. Bijwerkingen of vermoedens van bijwerkingen kunnen gemeld worden bij het Bijwerkingencentrum Lareb.

Werkzaamheid

Momenteel is werkzaamheid van hydroxychloroquine bij COVID-19 nog niet aangetoond. Op dit moment lopen er verschillende klinische onderzoeken naar de werkzaamheid en risico’s van chloroquine en hydroxychloroquine bij de behandeling van een corona-infectie. Een overzicht van alle lopende onderzoeken en een actueel literatuuroverzicht vindt u op de COVID-19 pagina van de Federatie.

Lees het nieuwsbericht op de website van het CBG.