Brief Tweede Kamer over loopbaanmonitor

De Federatie Medisch Specialisten, de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en De Jonge Specialist (DJS) vragen in aanloop naar het commissiedebat Arbeidsmarktbeleid in de zorg op 6 juli aandacht voor de uitkomsten van de Loopbaanmonitor Medisch Specialisten. De drie beroepsorganisaties hebben hiervoor een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer gestuurd.  

Uit de loopbaanmonitor blijkt dat 96% van de Nederlandse aios en medisch specialisten trots is op hun werk, en 92% enthousiast is over zijn of haar baan. 89% van de respondenten is (zeer) tevreden over de samenwerking met directe collega’s. Maar uit de resultaten komen ook enkele breed gevoelde knelpunten naar voren, zoals ontevredenheid over de werkdruk en de balans tussen het werk en privéleven (beide 26%). 

De Federatie, LAD en DJS vinden het belangrijk dat (toekomstig) medisch specialisten gemotiveerd en met plezier naar hun werk gaan. Daarbij is het belangrijk dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen en voldoende carrièreperspectief hebben. Daarom roepen de drie beroepsorganisaties gezamenlijk beleidsmakers en bestuurders op om de resultaten van de zorgmonitor te gebruiken om het nieuwe beleid vorm te geven. Beleid waarbij ruimte en vertrouwen wordt geboden aan de (aankomende) medisch specialisten.  

10.810 Nederlandse aios en medisch specialisten gaven antwoord op meer dan 50 vragen over onder andere de werkvorm, werkdruk, ambities, arbeidsvoorwaarden, werkplezier en tevredenheid. Met dit aantal respondenten is het onderzoek representatief. Op www.loopbaanmonitormedischspecialisten.nl zijn alle resultaten in te zien en kan er geselecteerd worden op carrièrefase, leeftijd, geslacht, werkvorm, sector en verschillende specialismen.