Agenda medisch specialisten Tweede Kamerverkiezingen 2021
In het voorjaar van 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Mede door de COVID-19 pandemie en de impact hiervan op de samenleving en het zorgstelsel zal de gezondheidszorg een belangrijk onderwerp zijn tijdens de verkiezingen. De Federatie Medisch Specialisten voelt een grote verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de medisch-specialistische zorg in ons land. Voorafgaand aan de verkiezingen presenteren we daarom namens 22.000 medisch specialisten en de 33 wetenschappelijke verenigingen die samen de Federatie vormen, de verkiezingsagenda van de medisch specialisten.
Deze agenda heeft de Federatie aan de programmacommissies van de politieke partijen gestuurd.
Maak de intrinsieke motivatie van de zorgverleners richtinggevend in het zorgbeleid
In de afgelopen jaren lopen we in de curatieve zorg steeds vaker tegen de grenzen aan van wat mogelijk is en dat gaat ten koste van de patiënt en de zorgverleners. Door de vergrijzing stijgt de zorgvraag en door multimorbiditeit en technologische ontwikkelingen wordt de zorg complexer. Budgetten staan onder druk en we komen steeds vaker handen en bedden tekort. Toenemende institutionalisering en bureaucratisering leiden tot vervreemding en demotivatie. Iedere dokter wil boven alles de patiënt beter maken en het vak verder ontwikkelen. Willen we de patiënt de beste zorg blijven bieden, toegankelijk, innovatief en betaalbaar, dan dienen we de intrinsieke motivatie van de zorgverleners richtinggevend te maken in het landelijke zorgbeleid.
Dankzij al die betrokken en bevlogen vakmensen staat Nederland al jaren bovenaan de lijsten van landen met de beste medisch-specialistische zorg ter wereld, en dat voor een gemiddelde prijs. Maar het zijn juist deze zorgverleners die gebukt gaan onder onnodige administratielast en ict-problematiek. Die de wachtlijsten zien oplopen terwijl er ondertussen vele patiënten in verkeerde bedden liggen, omdat er geen doorstroming is naar bijvoorbeeld een verpleeghuis. Die gedemotiveerd raken door controledrang en regelgeving-reflexen van overheden en instituties. Dit leidt tot vervreemding van de professionals op de werkvloer, tot hoge werkdruk en zelfs tot burn-out. Als we de zorg toegankelijk en van hoge kwaliteit willen houden, dan moeten we als samenleving gaan staan voor de professionals die de vernieuwing van de sector gezamenlijk vormgeven. Help de institutionalisering en bureaucratisering terug te dringen.