Afscheid Hein Brackel: ‘Aandacht voor opleiden’
5 APRIL 2024
Met veel complimenteuze woorden werd er gisteren afscheid genomen van kinderarts Hein Brackel als bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten. Diverse sprekers namen tijdens zijn afscheidssymposium met als thema ‘Aandacht voor opleiden’ het woord en noemden hem onder meer betrokken, een verbinder puur sang met een ongeëvenaarde dossierkennis.
In het bijzijn van ruim 100 collega’s waaronder bestuursleden, vertegenwoordigers van de RGS, CGS en het Capaciteitsorgaan, medisch specialisten en familieleden keek Hein Brackel tijdens zijn afscheidswoorden met een trots gevoel terug op de afgelopen vijf jaar. ‘Als ik morgen weeropnieuw zou mogen beginnen, koos ik weer voor dit prachtige vak.’ Volgens Brackel is opleiden: ‘ Bijdragen aan de medische, professionele en emotionele ontwikkeling van jonge mensen in een zeer veeleisend vak. Dat maakt onze rol als opleider dan ook zo ongelofelijk mooi.’ Hij sloot zijn afscheidsspeech af met: ‘Ik wens iedereen enorm veel plezier, voldoening en succes met het doorgeven van ons mooie vak.’ Brackel wordt als bestuurslid met portefeuille Opleiding opgevolgd door radioloog Winnifred van Lankeren.
Kennismaken met de kracht en valkuilen van iedere generatie
Onder leiding van innovator en leerexpert Miriam Boer en coassistent Mare Köllen van de podcast KoffieCO werden Hein Brackel, traumachirurg Marijn Houwert, aios interne geneeskunde Avin Ghedri, en coassistent Teuntje Dop uitgedaagd hun generatie te vertegenwoordigen in een paneldiscussie. Verschillende vragen en stellingen werden aan hen voorgelegd. Zo antwoorde Brackel als vertegenwoordiger van generatie X op de vraag: hoe heb je de werk-privé balans zien veranderen? ‘Balans? In de jaren ’80 toen ik werd opgeleid was er gewoon geen balans.’ En dat terwijl de aios van nu, panellid Ghedri uit generatie Y, de ruimte van haar opleider krijgt om de tijd die ze aan De Jonge Specialist besteedt als opleidingstijd te rekenen. En op de stelling: Er moet meer ruimte komen om fouten te maken reageerde Houwert als vertegenwoordiger van de pragmatische generatie: ‘Het is ook lastig, je mag niets meer fout doen en tegelijkertijd moet alles transparant zijn. Om een veilig opleidingsklimaat te creëren moet je als opleider eerlijk zijn en je kwetsbaar opstellen als rolmodel. Open zijn over de zaken die beter kunnen, daar ligt de opdracht bij opleiders.’ Waarop coassistent Dop aanvulde, ‘Er is als co weinig ruimte om te praten over wat een patiënt met je doet. We hoeven heus niet na elke patiënt een theemomentje, maar het zou fijn zijn wanneer er genoeg ruimte is voor openheid en te kunnen praten over je gevoel.’
Een onverslaanbaar team
Anne Koppelaar, voormalig voorzitter van De Jonge Specialist, nam het woord over het team wat een aios en opleider tijdens de opleiding vormen. ‘Het is nogal een weg die tijdens een opleiding afgelegd moet worden, dit is een reis die je idealiter gezamenlijk aflegt.’ Koppelaar vertelde dat de samenwerking met Brackel altijd als zo’n onverslaanbaar team heeft gevoeld. ‘Hein is echt voor de aios gaan staan, je bent er altijd voor de aios en je schroomt het niet om dat ook te vertellen’. Ze sloot af met de woorden: ‘Vergeet niet van de reis te genieten en van elkaar te leren. Wees nieuwsgierig naar elkaar!’
Het beste uit talent halen
‘Zullen we elkaar een beetje helpen de beste versie van ons zelf te worden? Want wanneer je dat niet doet dan doe jezelf tekort’. Coach van topcoaches Francesco Wessels nam de zaal mee over zijn ervaringen bij TeamNL en gaf ons een kijkje achter de schermen van het oranje succes. Wessels trok hierbij de vergelijking met het opleiden van medisch specialisten. ‘Als opleider of coach ben je eigenlijk de gids van de ambities die iemand helpt om elke dag een stapje verder te komen. Iemand die je steunt en helpt te groeien. Topsport draait om het presteren als het er echt toe doet en daarin zit een overeenkomst met het vak als arts’, volgens Wessels. Het draait om teamwork, want wanneer de individu wint dan profiteert het hele team hiervan, collectief succes.
De voorzitter van de Federatie Piet-Hein Buiting bedankte Brackel voor zijn betrokkenheid bij opleiden, de ontwikkeling van jonge mensen en zijn passie en inzet als bestuurde van de Federatie: ‘Je bent opleidings bestuurder geworden. Opleidingen gaan over het hele leven dus moet je overal mee bemoeien en dat deed je dan ook. Kinderarts van geboorte, niet van opleiding. Je hebt het vak vol passie gedaan vol verve jarenlang. Een opleider in hart, ziel en zaligheid. Waarbij je als bestuurder met het project Opleiden 2025 een fundamentele kijk op opleiden hebt afgeleverd. Dit is een grote prestatie’.