Advies over gebruik monoklonale antistoffen bij COVID-19 aangepast

Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten over de werking van monoklonale antistoffen bij de omikron-variant, is de Leidraad Medicamenteuze behandeling voor patiënten met COVID-19 van de SWAB en de Federatie Medisch Specialisten geactualiseerd. Er is onderzocht in hoeverre sotrovimab effectief zou kunnen zijn in het behandeltraject. 

Het advies over het gebruik van sotrovimab luidt als volgt:

  • Bij patiënten met bewezen infectie met SARS-CoV-2 die in een ziekenhuis worden opgenomen, wordt sotrovimab niet aanbevolen als onderdeel van de standaardbehandeling van COVID-19.
  • Bij ambulante patiënten met bewezen infectie met SARS-CoV-2 wordt ambulante empirische behandeling met een eenmalige gift sotrovimab 500 mg i.v. geadviseerd bij patiënten die: 
    - meer dan 5 dagen symptomen hebben passend bij COVID-19
    - ongevaccineerd zijn of gevaccineerd en anti-spike seronegatief en
    - een zeer hoog risico hebben op een ernstig beloop vanwege een afweerstoornis volgens de criteria benoemd in de leidraad.

Volgens de laatste berichtgeving is sotrovimab vanaf maandag 24 januari beschikbaar in Nederland en bij het RIVM op de gebruikelijke wijze door ziekenhuisapothekers te bestellen.

Klik hier voor het volledige addendum
Klik hier om de volledige leidraad in te zien