ACM geeft ruimte voor samenwerking bij verdelen geneesmiddelen

Als gevolg van de coronacrisis is de vraag naar geneesmiddelen die nodig zijn op de IC en bij spoedoperaties fors toegenomen. Om tekorten aan deze essentiële geneesmiddelen te voorkomen of te verminderen, mogen ziekenhuizen, ziekenhuisapotheken en farmaceutische groothandels tijdens de coronacrisis intensief samenwerken. Zo meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op haar website.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), dat vraag en aanbod van 14 essentiële geneesmiddelen inventariseert en de distributie over de ziekenhuizen coördineert, heeft de ACM gevraagd of de samenwerking risico’s geeft op overtreding van de concurrentieregels. De ACM heeft laten weten geen risico’s te verwachten en meldt dat het van belang is dat deze samenwerking tijdelijk is en noodzakelijk om tekorten van een aantal geneesmiddelen zoveel mogelijk te voorkomen. Ook zijn er maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat groothandels onderling geen informatie uitwisselen over prijzen of voorraden. Dat is ook niet nodig om de tekorten te voorkomen, aldus de ACM.

‘De wetten waarop de ACM toezicht houdt, bieden de ruimte die nodig is om in deze uitzonderlijke tijden samen te werken om te voorkomen dat mensen en bedrijven de dupe worden van de crisis’, verduidelijkt de ACM nog. Als het gaat om transparante, tijdelijke en noodzakelijke maatregelen die niet verder gaan dan nodig, treedt de ACM niet op.

Lees het bericht op de website van de ACM