'Aantal doorverwijzingen blijvend lager door meekijkconsulten'

Orthopedisch chirurg Peter den Hollander is één van de kartrekkers van het project de Juiste zorg op de juiste plek in het Haaglanden MC. Hij ontwikkelde een succesvolle samenwerking met de huisartsen. Met resultaat: het aantal doorverwijzingen is in de samenwerkende huisartspraktijken met 20% tot 30% verlaagd.

‘Vier jaar geleden heb ik samen met cardioloog Bas van der Hoeven een gezamenlijk spreekuur van huisarts en medisch specialist in de eerste lijn opgezet’, vertelt Den Hollander in een interview met de Federatie. Inmiddels houdt hij met zijn collega's op negen verschillende plekken in Den Haag en omstreken meekijkconsulten en werkt hij samen met zo’n 50 huisartsen. ‘Ik kom eens in de vier weken een halve dag en heb dan een goed gevuld spreekuur. Voor de huisartsen is het leerzaam, na een jaar kunnen ze de meeste patiënten die we voorheen samen zagen, zelf behandelen. Voor ons werkt dit ook plezierig. We kunnen ons in het ziekenhuis meer richten op patiënten met complexe problemen.’ Patiënten zijn ook enthousiast: ze gaven het rapportcijfer 8,9 aan het meekijkconsult.

Kwaliteit en kosten

Het effect van de aanpak tekent zich ondertussen duidelijk af: Slechts vijf procent van de patiënten die Den Hollander samen met de huisarts ziet, gaat uiteindelijk toch naar het ziekenhuis, 95 procent kan in de eerste lijn behandeld worden. ‘We merken dat in het ziekenhuis: het aantal doorverwijzingen van de huisartsen die meedoen met de meekijkconsulten is met 20-30 procent teruggelopen. Ook na een jaar, als we weer weg zijn, blijft het aantal doorverwijzingen fors lager. Het leereffect bij de huisartsen houdt dus aan.’ Den Hollander legt uit dat de zorgkosten per deelnemende huisartsengroep 25.000 euro per jaar lager zijn. ‘De uitdaging is hoe we dit verder opschalen.’

Lees in het volledige interview wat er volgens Den Holander nodig is om op te schalen.