En nu verder: Medisch spoedtransport met een drone

Een drone met een spanwijdte van 2,4 meter vervoert met een kruissnelheid van 75 kilometer per uur binnen 20 minuten bloed of medicijnen tussen Meppel en Zwolle. Naast het sneller en veiliger transporteren van bloed, medicijnen of diagnostische gegevens kan de drone ondersteuning bieden bij spoedsituaties. Artsen en ambulancepersoneel kunnen zo sneller voorzien worden van de juiste benodigdheden en informatie op locatie. 

Het is voor het eerst in Nederland dat een medische drone over een langere afstand zelfstandig en buiten het zicht vliegt - op 100 meter hoogte - boven dunbevolkt gebied. 

In het buitenland vinden er al langer bloedtransporten per drone plaats in slecht bereikbare gebieden. De drones moeten vanaf 2023 tussen Meppel en Zwolle gaan vliegen. Dat gaat niet vanzelf: er zijn bijvoorbeeld wijzigingen nodig in de wet- en regelgeving voor dronetransport om een permanente vliegvergunning te verkrijgen. Het Isala ziekenhuis test drones voor medisch spoedtransport in samenwerking met onder meer Medical Drone Service. Het Isala ziekenhuis wil in de toekomst de drones in een groter netwerk opnemen, zodat andere ziekenhuizen en zorginstellingen ook op het dronenetwerk kunnen aansluiten. 

En nu verder

Download het artikel als pdf
Lees meer artikelen uit het magazine

Bekijk ook