'Kiek'-sessies

Inzicht hebben op elkaars handelen en elkaar stimuleren tot overleg en samenwerking door bij elkaar in de keuken te kijken. De huisartsopleiding Utrecht nam gezamenlijk met het St Antonius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis Utrecht het initiatief tot het opzetten van ‘Kiek’-sessies voor aios huisartsgeneeskunde en aios van verschillende specialismen uit de tweede lijn.  

Kijken bij elkaar 

Goede samenwerking tussen specialisten en huisartsen is voor patiënten van levensbelang. Door samen onderwijs te krijgen over thema’s als communiceren, slecht nieuws voor de patiënt en levenswensen, krijgen aios zicht op elkaars wensen en mogelijkheden. Meekijken op elkaars werkplek geeft bovendien een completer beeld van de ander en stimuleert wederzijds begrip. 

Leerdoelen 

Algemeen: 

  • Aios krijgen meer inzicht in elkaars dagelijkse praktijk, werkwijze en leren van elkaar op de werkvloer. Ze leren beter communiceren en samenwerken met elkaar. 

Communicatie:  

  • Aios herkennen valkuilen in de communicatie per brief of telefoon en leren deze communicatie beter op elkaar af te stemmen. 
  • Aios leren hun samenwerking te verbeteren als ze de patiënt slecht nieuws geven en leren elkaars mogelijkheden te benutten.  
  • Aios leren beter met elkaar te communiceren over de behandelwensen en -beperkingen en deze over te dragen. 

Werkwijze 

Het programma bestaat uit drie bijeenkomsten van ieder 2,5 uur en een zogenoemde ‘KIEK-sessie’ (kijken bij elkaar). Ter voorbereiding het lezen van literatuur en eigen voorbeelden verzamelen over de thema’s van de bijeenkomsten:   

  1. Communicatie en contact: aan de hand van eigen verwijs- en ontslagbrieven gezamenlijk nagaan wat nodig is aan informatie. In verschillende werkvormen bespreken ze telefonisch overleg en zetten ze do’s en don’ts op een rij. 
  2. Slecht nieuws: bespreken van eigen ‘patiënt krijgt slecht nieuws’-casuïstiek met focus op hoe en waar kunnen we samenwerken? Doel is te komen tot een ‘geslaagde slechtnieuwssamenwerking’. 
  3. Beperkingen en wensen: casuïstiek over wie wanneer patiëntenwensen/-beperkingen bespreekt en hoe dit te delen. Terugblikken op het ‘kijken bij elkaar op de werkvloer’. 

Resultaten tot nu toe 

Bij iedere bijeenkomst blikken de aios terug. Aios passen hun wijze van communiceren per brief en telefoon aan, leren hoe de ander te bereiken. De leerpunten worden verzameld en gedeeld. Eén van de resultaten is dat aios, door bij elkaar op de werkvloer te kijken, inzicht krijgen in elkaars mogelijkheden en beperkingen in de dagelijkse praktijk. Het effect op de samenwerking en de effecten daarvan op de patiëntenzorg wordt nog niet geëvalueerd.  

Meer informatie 

Meer weten over dit initiatief? Of neem contact op met:  

Loes Meijer, huisarts onderzoeker – l.j.meijer@umcutrecht.nl - 06-30363412
Walter Balemans, kinderarts, decaan Antonius – w.balemans@antoniusziekenhuis.nl


Overzicht initiatieven van interprofessionele educatie

Bekijk ook

Opleiden 2025
Interprofessioneel opleiden