Netwerk Artificial Intelligence

18:30 - 21:15

DOMUS MEDICA, UTRECHT

De banner voor Netwerk AI

Op dinsdag 4 juni organiseert de commissie AI een ronde tafel in het kader van het Netwerk AI. Het thema van de bijeenkomst is ‘AI en aansprakelijkheid: navigeren door onbekend terrein’. Tijdens het rondetafelgesprek gaan we samen met experts dieper in op het thema aansprakelijkheid in relatie tot AI. 

We belichten verschillende perspectieven, zoals die van de medisch specialist, het ziekenhuisbestuur, de IGJ, VWS, de patiënt en het gezondheidsrecht. Aan de hand van casussen discussiëren we over vragen zoals: Wat als verkeerde voorspellingen, of het juist niet meenemen van die voorspellingen, leiden tot medische fouten? Schrijf je hier in. 
 
Aan de hand van deze bijeenkomst wordt een handreiking gemaakt, die als praktisch hulpmiddel kan dienen voor medisch specialisten en ziekenhuisbesturen bij het navigeren door de complexe kwesties rondom AI en aansprakelijkheid.

Programma

17.30 - 18.30 uur Inloop & dinerbuffet

18:30 - 19:00 uur Introductie door dr. Nynke Vellinga

Nynke Vellinga is postdoc onderzoeker in de Security, Technology & e-Privacy Research Group, vakgroep Transboundary Legal Studies van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij neemt ons mee in de parallellen tussen zelfrijdende auto’s en het gebruik van technologie en AI in de medisch specialistische zorg.

19.00 - 19:45 uur Ronde tafel I - AI in de ziekenhuispraktijk

Discussie over het gebruik van AI-systemen in de klinische praktijk en de verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan. Gesprekspartners zijn:

  • Sjoerd Niehof, chief medical digital officer bij Santeon en medisch manager/klinisch fysicus bij het Maasstad Ziekenhuis
  • Ildikó Vajda, senior adviseur Patiëntbelang Digitale toepassingen bij Patiëntenfederatie Nederland
  • Leon Doorn, consultant in medische hulpmiddelen en eigenaar QAIR.io
  • Johan Krijgsman, coördinerend specialistisch inspecteur e-health en programmamanager toezicht op digitale zorg bij Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Ministerie van VWS
  • Herma Holscher, radioloog, oud-voorzitter NVVR en tuchtrechter bij het Centraal Tuchtcollege

19:45 - 20.00 uur Pauze20.00 - 20.45 uur Ronde tafel II - Juridisch Perspectief

Gesprek over de juridische- en beleidskaders en daar waar ethische vraagstukken liggen rondom aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid bij AI-systemen in de zorg. Gesprekspartners zijn:

  • Eliëtte Vaal, advocaat IT & Privacy bij The Data Lawyers
  • Nynke Vellinga, postdoc onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen
  • Els Maeckelberghe, associate professor ethiek en vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit bij het UMCG
  • Victor Plat, beleidsmedewerker AI in de zorg, ministerie van VWS

20.45 - 21.15 uur Afsluiting en Q&A

Onder leiding van moderator Nicky Hekster. Nicky is afgevaardigd vanuit de Nederlandse AI Coalitie, executive professor aan TIAS Business University, associate consultant bij Medical PHIT, lid van de Jury Prix Galien, docent big data en AI bij Masterclass Nieuwe Zorg en lid van de adviesraad voor de klinische informatica van de TU Eindhoven. Verder heeft Nicky 35 jaar voor IBM gewerkt waarbij hij zich als laatste richtte op het gebruik van IBM Watson in de zorg in Europa. 

Praktische informatie

De bijeenkomst vindt plaats in Domus Medica, Mercatorlaan 1200 in Utrecht. Accreditatie is aangevraagd. Met vragen kun je contact opnemen met Sade Faneyte: s.faneyte@demedischspecialist.nl.

De bijeenkomst is geaccrediteerd door ABAN, de NVKC, NVZA en NVKF met 2 punten.

Over het Netwerk Artificial Intelligence

De bijeenkomst is voor medisch specialisten die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van AI in de zorg. Dit jaar organiseert de Federatie drie bijeenkomsten van het Netwerk Artificial Intelligence. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Bekijk hier het verslag van de vorige bijeenkomst van het Netwerk Artificial Intelligence op 26 maart 2024. Bekijk ook onze themapagina over AI.