Congres Zorgevaluatie

09:00 - 17:00

BEATRIX THEATER, UTRECHT

Congres zorgevaluatie: Samen kiezen én delen

Inschrijven is niet meer mogelijk. Het congres zit vol.

Op 13 juni organiseren de Federatie Medisch Specialisten, ZonMw en het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG*) het Congres Zorgevaluatie: Samen kiezen én delen. Passende zorg draait steeds meer om het maken van keuzes: welke rol speelt zorgevaluatie daarin? Hoe kunnen we kennis uit onderzoek delen zodat nieuwe inzichten zo snel mogelijk landen in de praktijk? Wat is jouw rol daarin? En welke samenwerkingspartners heb je nodig om zorgevaluatie tot een succes te maken? Tijdens het congres gaan we met elkaar in discussie over de uitdagingen die hierbij komen kijken. 

Praktische informatie

  • Datum: 13 juni 2024
  • Tijd: 9.00 - 17.00 uur 
  • Locatie: Beatrix Theater Utrecht
  • Kosten: 50 euro. Tot en met 2 juni kun je kosteloos annuleren. Daarna zijn wij genoodzaakt om het volledige bedrag in rekening te brengen.
  • Heb je vragen? Neem contact op via congres@zorgevaluatiegepastgebruik.nl
  • Accreditatie: NVZA, NVKF, NVKC en Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals hebben het congres met 5 punten geaccrediteerd. Accreditatie is in behandeling bij ABAN (cluster 2), NAPA en Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten.

09.00 - 09.30 uur Inloop

Ontvangst met koffie en thee.

09.30 - 09.45 uur Opening

Welkom door dagvoorzitter Raphael Hemler, kno-arts, voorzitter adviescommissie Zorgevaluatie van de Federatie Medisch Specialisten en lid van de werkorganisatie van het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG).

09.45 - 10.30 uur Een Less-Is-More kennisagenda als een brug naar gepast gebruik

Hoe draagt een nieuwe kijk op zorgevaluatie bij aan de uitdagingen van vandaag? Een deel van de medisch zorg is bewezen noch effectief. Kunnen we deze zorg uit onze richtlijnen schrappen of mag dat alleen nadat zorgevaluatieonderzoek hiervoor het bewijs heeft geleverd? De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen heeft de kennisagenda ingezet om een deel van de ‘minder nuttige’ zorg direct te staken en vervolgens de effecten daarvan evalueren: dus eerst stoppen, dan bewijzen, in plaats van het traditionele model van eerst bewijzen, dan stoppen. Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een succesvol ‘Less-Is-More’ programma binnen je eigen vakgebied en hoe vlieg je dit aan?

Sprekers:

  • Jacques Bergman, MDL-arts Amsterdam UMC  
  • Thijs Schwartz, MDL-arts Meander MC, Amersfoort  

10.30 - 11.15 uur Inspiratiesessie Els Visser 

Els Visser overleefde een schipbreuk, studeerde geneeskunde, promoveerde en maakte de stap naar een carrière van professioneel triatleet. Haar uitzonderlijke reis weerspiegelt de uitdagingen van zorgevaluatie, waar doorzettingsvermogen, samenwerking en strategisch denken nodig zijn voor impactvolle resultaten. Ontdek hoe deze twee werelden samenkomen in haar verhaal.

Spreker: Els Visser, professioneel triatleet 

11.15 - 11.45 uur Pauze

Een pauze van 30 minuten.

11.45 - 12.30 uur Subsessies ronde 1 (ochtend)

12.30 - 13.45 uur Lunch

Een pauze van 45 minuten voor de lunch.

13.45 - 14.30 uur Subsessies ronde 2 (middag)

14.30 - 15.00 uur Pauze 

Een pauze van 30 minuten.

15.00 - 16.00 uur Voorbeelden uit de praktijk 

Drie praktijkvoorbeelden op het gebied van zorgevaluatie komen aan bod waarbij wordt ingegaan op het opzetten van onderzoek, uitvoering en implementatie in de praktijk. 

16.00 - 16.30 uur Ludieke afsluiting 

Afsluiting van de dag.

16.30 - 17.30 (Netwerk)borrel

Praat met elkaar na tijdens de borrel.

Voor wie

Dit congres is het platform om kennis en ervaringen uit te wisselen over alle aspecten van zorgevaluatie: beleid, onderzoek en toepassing van nieuwe kennis in de praktijk. Het is interessant voor medisch specialisten, klinisch onderzoekers, wetenschappelijke verenigingen, zorgaanbieders, verpleegkundigen, patiëntenverenigingen, beleidsmedewerkers, implementatiedeskundigen, overheid, zorgverzekeraars, HTA-experts en andere betrokkenen.

*Samenwerkende partijen binnen ZE&GG 
ZonMw | Federatie Medisch Specialisten | Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen | Patiëntenfederatie Nederland | Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland | Zelfstandige Klinieken Nederland | Zorgverzekeraars Nederland | Zorginstituut Nederland | Ministerie van VWS