Voordracht 2023: Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied


Onderzoeksvraag

Is laserbehandeling van de keelamandelen onder lokale verdoving een veilige en effectieve ingreep voor volwassenen met keelamandelklachten?  

Onderzoekers

J. Wong Chung, P.P.G. van Benthem, N. van Helmond, S. Böhringer, R. van Geet, Chloé Kastoer, W. B. van den Hout, H.P. Verschuur, F.A. W. Peek, P. F. M. Dammeijer en G. K. A. van Wermeskerken. 

Impact van het onderzoek

Keelamandelklachten komen bij volwassenen veel voor. In Nederland leidt dit jaarlijks bij volwassenen tot meer dan 10.000 klassieke keelamandeloperaties onder narcose. Deze ingreep is invasief en pijnlijk, relatief duur en kent een lang en vervelend hersteltraject met mogelijke complicaties waaronder forse nabloedingen. Om deze redenen is de vraag ontstaan naar een alternatieve ingreep. Uit dit onderzoek blijkt dat poliklinische behandeling van keelamandelen onder lokale verdoving met een laser (lasertonsillotomie) een veilig en effectief alternatief is met een significant korter en minder gecompliceerd hersteltraject en minder zorgkosten. Aan de hand van deze studie zal de landelijke richtlijn worden herzien en deze ingreep in het zorgverzekeringspakket worden opgenomen.  

Lees de publicatie