Voordracht 2021: Reumatologie

Onderzoeksvraag

Is het even effectief en veilig om patiënten met reumatoïde artritis te behandelen met een lagere dosis (500 of 200 mg) van de biological rituximab dan met huidige standaarddosis van 1000 mg?

Onderzoekers

Alfons den Broeder, Lise Verhoef, Nathan den Broeder, Rogier Thurlings, Willemijn van der Laan, Wilfred van der Weele, Marc Kok, Hein Bernelot Moens, Thasia Woodworth, Bart van den Bemt en Frank van den Hoogen

Impact van het onderzoek

Ongeveer 70.000 mensen in Nederland zijn onder behandeling bij een reumatoloog voor hun reumatoïde artritis. Van hen gebruiken 3.000 patiënten het innovatieve geneesmiddel rituximab. Dit is veilig en effectief, maar geeft ook iets meer kans op infecties en gaat gepaard met forse medicijnkosten. Dit onderzoek is het eerste ter wereld naar welke ultra lage dosis van deze ‘biological’ het beste werkt en het minst schadelijk is. Uit het onderzoek is gebleken dat een fors lagere dosis van deze biological (tot 1/5 van de dosis) vrijwel hetzelfde effecten geeft en 50 procent minder infecties. Dat scheelt in Nederland honderden infecties en vier tot zeven miljoen aan medicatiekosten per jaar.

Bekijk de volledige publicatie