Voordracht 2021: Maag-, darm- en levergeneeskunde

Onderzoeksvraag

Kan het geneesmiddel bezafibraat bij patiënten met leverziekten matige tot zeer ernstige jeukklachten verminderen of zelfs volledig verhelpen?

Onderzoekers

Ulrich Beuers, Elsemieke de Vries, Ruth Bolier, Jorn Goet, Albert Parés, Jef Verbeek, Marleen de Vree, Joost Drenth, Karel van Erpecum, Karin van Nieuwkerk, Frans van der Heide, Nahid Mostafavi, Jeltje Helder, Cyriel Ponsioen, Ronald Oude Elferink en Henk van Buuren

Impact van het onderzoek

Voorlopers van levercirrose, zoals Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) en Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC), kunnen gepaard gaan met zeer ernstige jeukklachten. Omdat er tot nu toe onvoldoende behandeling voor is, voelen patiënten zich vaak wanhopig. Sommigen hebben zelfs zelfmoordgedachten.

Voor het eerst is nu onderzoek gedaan naar het anti-jeuk effect van het middel bezafibraat. Dit middel wordt normaal gebruikt om het vetgehalte in het bloed te verlagen en de verhouding tussen het 'goede' cholesterol (HDL) en het 'slechte' cholesterol (LDL) te verbeteren. Maar het blijkt nu ook heel effectief tegen de jeukklachten bij leverziekten: die nemen af en verdwijnen soms zelfs helemaal. Het effect is zo groot dat bezafibraat al dit jaar in de Europese richtlijnen komt om deze jeukklachten bij voorkeur mee te behandelen.

Bekijk de volledige publicatie