Verbeteren van de medicatieveiligheid
Waar gewerkt wordt, kunnen fouten worden gemaakt. Dit geldt ook voor het werken met geneesmiddelen. Zorgverleners kunnen medicatie-incidenten melden bij het landelijk meldpunt: Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI), een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik.
Melden - leren - voorkomen
Het meldpunt VMI verzamelt en analyseert de meldingen op geaggregeerd niveau. Dit versnelt het identificeren van risico’s binnen zorgprocessen. VMI koppelt de gesignaleerde risico’s via Praktijkprikkels terug naar de praktijk. Een Praktijkprikkel is een korte beschrijving van een bij VMI gemeld incident dat zich ook elders zou kunnen voordoen. Hiermee wordt zorgorganisaties en zorgprofessionals geïnspireerd en geprikkeld om in de eigen werkomgeving waar nodig voorzorgsmaatregelen te nemen om een vergelijkbaar incident te voorkomen.
Door kennis en aanbevelingen over incidenten anoniem te delen, leren zorgorganisaties en zorgverleners van elkaar. Risico's worden indien nodig ook gedeeld met relevante organisaties zoals College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Bijwerkingencentrum Lareb, NICTIZ, Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en softwareleveranciers. Deze samenwerking draagt bij aan veiligere patiëntenzorg, bijvoorbeeld door aanpassingen in richtlijnen, ict-systemen en patiëntinformatie.
In 2022 ontving VMI circa 19.000 meldingen, waarvan 98% uit ziekenhuizen en 2% uit openbare apotheken kwam.