Geneesmiddelen beoordelen
Steeds vaker komen geneesmiddelen op de markt waarvan we niet zeker weten hoe goed ze werken, voor wie ze geschikt zijn en wat de gezondheidseffecten zijn. Om maatschappelijk verantwoord om te gaan met zorggelden, worden nieuwe geneesmiddelen in Nederland beoordeeld op hun meerwaarde voordat ze worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Deze beoordeling wordt door het Zorginstituut Nederland of door de CieBAG (commissie Add-on Geneesmiddelen) van ZN gedaan met input van onder andere onafhankelijke commissies, patiënten en medisch specialisten.
Geneesmiddelencommissies
Voor deze inhoudelijke beoordeling van geneesmiddelen is goede en tijdige inbreng vanuit de wetenschappelijke verenigingen noodzakelijk. De Federatie heeft hiervoor met Zorginstituut en ZN samenwerkingsafspraken gemaakt en een werkwijze opgesteld. Wetenschappelijke verenigingen die veel geneesmiddelen voorschrijven hebben een geneesmiddelencommissie opgericht die voortaan het Zorginstituut of het Zorginstituut informatie aanlevert voor de inhoudelijke beoordeling van deze geneesmiddelen.
Vastgesteld proces
Het aanleveren van de informatie gaat via een vastgesteld proces. Dit leidt tot beter onderbouwde beoordelingen omdat medisch specialisten de medische kennis hebben over de aandoening, de patiëntengroep die in aanmerking komt voor het geneesmiddel, en hoe dit geneesmiddel zich verhoudt tot andere beschikbare behandelmogelijkheden. Hiermee willen de partijen ervoor zorgen dat alleen geneesmiddelen vergoed worden waarvan bewezen is dat ze effectief en tegen een redelijke prijs beschikbaar zijn voor de juiste patiëntengroep. Deze samenwerking is uniek binnen Europa en een direct resultaat van het Integraal Zorgakkoord.
In onderstaande animatie wordt uitgelegd hoe het proces verloopt.
Procedure
In het document ‘Beoordelingsproces geneesmiddelen vanuit perspectief wetenschappelijke vereniging’ is te vinden hoe het proces van beoordeling van geneesmiddelen loopt en waar in het proces welke input van de wetenschappelijke vereniging nodig is. Deze procedure geldt zowel voor geheel nieuwe geneesmiddelen als voor bestaande geneesmiddelen bij nieuwe indicaties.
Praktijkomschrijving (PIG-formulier)
Om te zorgen dat een wetenschappelijke vereniging de juiste medisch specialistische (praktijk) informatie aanlevert voor de beoordeling van een geneesmiddel, is het zogenaamde Praktijkomschrijving introductie geneesmiddel (PIG)-formulier opgesteld door de Federatie, het Kennisinstituut van de Federatie, Zorginstituut en ZN. Daarnaast kan het ingevulde formulier gebruikt worden als standpunt richting de achterban en als vertrekpunt voor de plaatsbepaling in een richtlijn.
Het PIG-formulier is gebaseerd op de PICOT1 en het definiëren van grenzen van klinische relevantie die overeenkomt met de GRADE-methodiek die door het Kennisinstituut wordt toegepast bij de ondersteuning van de ontwikkeling van medisch-specialistische richtlijnen. Het gebruik van dit PIG-formulier zal jaarlijks worden geëvalueerd en indien nodig aangepast.
Vragen?
Mail naar geneesmiddelen@demedischspecialist.nl.