Sprekers plenair programma

De volgende sprekers leveren een bijdrage tijdens het plenaire programma van het MMV-congres 2021 Opleiden: brug naar de toekomst.

Naar het online programma

Hein Brackel

Hein Brackel is kinderarts in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en bestuurslid bij de Federatie Medisch Specialisten met portefeuille opleidingen. Al twintig jaar is Brackel vanuit diverse bestuurlijke functies verbonden met de medische vervolgopleiding en in het bijzonder de modernisering daarvan. Bij de Federatie doet hij dat als voorzitter van het project Opleiden 2025. Samen met de wetenschappelijke verenigingen en in verbinding met opleiders uit de andere clusters is de inzet om de medische vervolgopleidingen interprofessioneel in te steken, en om actuele ontwikkelingen en innovaties, zoals preventie, samen beslissen en e-health een plaats te geven binnen de medische vervolgopleidingen.
Tijdens het MMV-congres 2021 is hij onze gastheer.

Gerrit Heijkoop

Gerrit Heijkoop is presentator en oprichter van het bureau LiveOnlineEvents. Als presentator staat hij bekend om zijn enthousiasme en zijn streven om zaken eenvoudig en to the point te houden. Tijdens dit MMV-congres neemt Gerrit Heijkoop de rol van presentator en online-host op zich. Samen met de plenaire sprekers geeft hij invulling aan het congresthema Opleiden: een brug naar de toekomst. Met zijn passie voor impactvolle verandering en zijn drive om mensen te inspireren nodigt hij deelnemers uit om achter hun onlinescherm in beweging te komen en moedigt hij iedereen aan om hun ervaringen te delen en vragen te stellen.

Pauline Meurs

Pauline Meurs is socioloog en hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan Erasmus School of Health Policy & Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij was tot voor kort wetenschappelijk directeur van het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, gespecialiseerd in het opleiden van bestuurders, managers en professionals in de zorg en het doen van toegepast onderzoek naar besturingsopgaven in de zorg. Tijdens het MMV-congres deelt zij met ons haar visie op de toekomst van de zorg en de veranderende rol van de dokter. En hoe opleiden daarin de brug naar de toekomst kan vormen.
Richard van Hooijdonk

Richard van Hooijdonk, CEO bij trendforce.one, is een trendwatcher en futurist. Hij is een autoriteit op het gebied van nieuwe technologieën en heeft een passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, te omarmen en te ontdekken. Voor het MMV-congres neemt hij ons mee in de wereld van de benodigde 21st- eeuwse vaardigheden voor de medisch specialist van de toekomst die over de grenzen van zijn eigen specialisme heen durft te kijken en klaar is om met één been buiten het ziekenhuis te staan. Wat kunnen we vandaag al doen in de medische vervolgopleiding om goed voorbereid te zijn op morgen?

Marijn Houwert

Marijn Houwert is werkzaam als traumachirurg in het UMC Utrecht en wordt per januari 2022 opleider heelkunde in de regio Utrecht. Kritisch, bevlogen en betrokken, Houwert blogt voor Medisch Contact, schreef het boek ‘Zorg voor je mensen’ en was oprichter en voorzitter van Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWiC). Vanuit zijn warme hart voor opleiden leidt hij tijdens het MMV-congres een discussie met de volgende generatie dokters. Waarover maken zij zich zorgen? Hoe stellen zij zich hun toekomstige carrière voor? Voelen zij zich thuis binnen dit toekomstbeeld? En hoe kan hun opleiding hen voorbereiden op de toekomst?

Bas Haring

Bas Haring denkt en vraagt, schrijft en spreekt. Op een heldere en prikkelende manier probeert hij wetenschap en filosofie interessant te maken voor het grote publiek. Dat doet hij door het schrijven van boeken, columns en het maken van tv-programma’s. Haring is hoogleraar aan de Universiteit Leiden waar hij de leerstoel publiek begrip van wetenschap bekleedt en hij is oprichter van het masterprogramma Media Technologie voor creatieve wetenschap. Zijn voornaamste doel is mensen helpen om de wereld om hen heen beter te begrijpen. Hij hoopt het congres voor ons af te sluiten met een reflectie waarbij je als congresdeelnemer denkt ‘Hmmm… interessant. Hier moet ik nog eens over nadenken.’