Samenwerking oogartsen en optometristen

Zowel bij de huisarts als bij de oogarts neemt het aantal patiënten met oogaandoeningen de laatste jaren sterk toe. De wachtlijsten in de tweede lijn worden steeds groter en er is sprake van onnodige verwijzingen: sommige aandoeningen kunnen namelijk ook gediagnosticeerd en behandeld worden door een gekwalificeerde optometrist.

Oogartsen, huisartsen en optometristen en de regio Twente werken samen in een netwerk om de oogzorg effectiever te organiseren. Huisartsen hebben de mogelijkheid om patiënten naar een optometrist verwijzen, in plaats van direct naar de oogarts. De optometrist onderzoekt en beoordeelt de oogklachten en bepaalt of er vervolgonderzoek moet plaatsvinden door een oogarts.

Intussen zijn er 2000 patiënten op deze manier door de huisarts verwezen naar een optometrist. Tachtig procent daarvan kon buiten het ziekenhuis worden geholpen. Het aantal onnodige verwijzingen naar de oogarts is afgenomen en patiënten die écht tweedelijns zorg nodig hebben, zijn nu sneller aan de beurt.

Wist u dat

  • de vraag naar oogzorg de laatste tien jaar ruim verdubbeld is?
  • de toenemende hoeveelheid verwijzingen van opticiens en optometristen naar de huisarts vaak leidt tot doorverwijzing naar de oogarts omdat een aantal klachten niet goed door de huisarts geïnterpreteerd kan worden?
  • er een speciale implementatiekaart Netwerkgeneeskunde oogheelkunde gemaakt is?

Meer informatie

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief Juiste zorg op de juiste plek.
Lees meer interviews, bekijk video's en andere voorbeelden

video-play-button
Samenwerking oogarts en optometrist