Richtlijnen in de oncologische zorg
Bij onderhoud en ontwikkeling van richtlijnen is tumorspecifieke multidisciplinaire samenwerking essentieel. De gemandateerde experts uit de verschillende disciplines betrokken bij de diagnostiek en behandeling van het desbetreffende tumortype moeten worden gefaciliteerd om richtlijnen regelmatig te kunnen updaten. Het Platform Oncologie - SONCOS zal daarom inventariseren welke richtlijnen aan onderhoud toe zijn, welke tumorspecifieke groepen zich hiermee bezighouden en op welke wijze zij kunnen worden gefaciliteerd.
De ontwikkelingen in de oncologische zorg gaan dusdanig snel dat voor een aantal tumorsoorten een jaarlijkse update van specifieke modules nodig is. Zeker gezien de stormachtige ontwikkelingen rondom innovatieve geneesmiddelen en de rol die de richtlijnen spelen bij het bepalen van ‘gepaste zorg’ door het Zorginstituut is het faciliteren van een snelle en efficiënte onderhoudscyclus van de richtlijnen een voorwaarde.
Daarnaast staan de verschillende kwaliteitsinstrumenten in de oncologische zorg niet los van elkaar, maar vormen een continuüm in het kwaliteitsbeleid van de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten en hun dwarsverband Platform Oncologie - SONCOS. De implementatie van richtlijnen kan bijvoorbeeld worden gemonitord met indicatoren. Deze kunnen worden gebruikt om feedback te geven aan behandelaren binnen de kwaliteitsregistraties of tijdens visitaties. Maar andersom kunnen resultaten uit de audits weer leiden tot aanscherping van de richtlijn.
Door in te zetten op modernisering van de richtlijnontwikkeling wil het Platform Oncologie - SONCOS bereiken dat wetenschappelijke verenigingen binnen de oncologie hun kwaliteitsbeleid in eigen hand hebben en dat tegelijkertijd de bruikbaarheid van richtlijnen in de dagelijkse zorg kan worden verbeterd.
Huidige richtlijnen in de richtlijnendatabase
De richtlijnen voor de oncologie kunt u vinden op de richtlijnendatabase: www.richtlijnendatabase.nl. Hieronder vindt u een overzicht van de tumorspecifieke oncologische richtlijnen. Naast de richtlijnen is afgeleide patiënteninformatie vinden op www.thuisarts.nl.
Dermatologische tumoren
Melanoom (recent herzien) en bijbehorende patiëntinformatie
Plaveiselcelcarcinoom van de huid en bijbehorende patiëntinformatie
Basaalcelcarcinoom en bijbehorende patiëntinformatie
Endocriene en neuroendocriene tumoren
Gastroenterologische tumoren
Oesofaguscarcinoom en bijbehorende patiëntinformatie
Pancreascarcinoom (recent herzien)
Colorectaal carcinoom (recent herzien) en bijbehorende patiëntinformatie
Anuscarcinoom
Gynaecologische tumoren
Cervixcarcinoom en bijbehorende patiëntinformatie
Endometriumcarcinoom
Erfelijk of familiair ovariumcarcinoom
Epitheliaal ovariumcarcinoom en bijbehorende patiëntinformatie
Borderline ovariumtumoren
Hersentumoren
Gliomen
Intracranieel meningeoom
Hoofd-halstumoren
Hoofd-halstumoren (in herziening)
Longtumoren
Niet kleincellig longcarcinoom (in herziening) en bijbehorende patiëntinformatie (uitzaaiingen en zonder uitzaaiingen)
Kleincellig longcarcinoom (in herziening) en bijbehorende patiëntinformatie
Mammatumoren
Borstkanker en bijbehorende patiëntinformatie
Urologische tumoren
Niercelcarcinoom
Prostaatcarcinoom (in herziening) en bijbehorende patiëntinformatie
Overig