Wetenschappelijke verenigingen en OMS verheugd over concentratie ziekenhuiszorg bij complexe operaties

Bij vier complexe operaties, waarvoor medisch specialisten onlangs zelf nieuwe kwaliteitsnormen opstelden, valt een forse concentratie van ziekenhuiszorg waar te nemen. Het gaat om operatieve behandelingen van maag-, prostaat- en eierstokkanker en om behandelingen van vernauwde maaguitgang bij jonge kinderen. Dit blijkt uit een inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

De verzekeraars hebben bij alle Nederlandse ziekenhuizen de kwaliteit van zeven complexe behandelingen in kaart gebracht. De normen voor deze zeven behandelingen zijn opgesteld door de wetenschappelijke verenigingen van chirurgen (NVvH), urologen (NVU) en gynaecologen (NVOG). Het overzicht is te zien op http://www.minimumkwaliteitsnormen.nl. Inzicht in naleving van de normen wordt gehaald uit de kwaliteitsregistraties van wetenschappelijke verenigingen.

De NVvH, NVU, NVOG en koepelorganisatie Orde van Medisch Specialisten (OMS) zijn verheugd over de snelheid waarmee ziekenhuizen de nieuwe kwaliteitsnormen hebben ingevoerd. De wetenschappelijke verenigingen en de OMS constateren dat het mechanisme van normen stellen door de wetenschappelijke verenigingen, het invoeren van de normen door ziekenhuizen en het inkopen op normen door verzekeraars goed blijkt te werken. Verder wijzen zij op het belang dat ziekenhuizen voldoende tijd moeten krijgen om aan de normen te kunnen voldoen. Snelheid mag niet ten koste gaan van zorgvuldigheid.

De wetenschappelijke verenigingen en de OMS zijn het met patiƫntenorganisaties en zorgverzekeraars eens over dat deze concentratie van complexe ziekenhuisbehandelingen een belangrijke stap is in de verbetering van de kwaliteit van zorg.