Werkbezoek Sint Maartenskliniek

Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem bracht samen met directeur Bart Heesen vrijdag 16 april een werkbezoek aan de Sint Maartenskliniek Nijmegen. Om juist ook ten tijde van de coronacrisis te horen wat er speelt op de werkvloer gaat de Federatie Medisch Specialisten regelmatig op werkbezoek, uiteraard met inachtneming van de coronamatregelen. De Sint Maartenskliniek is het enige ziekenhuis in Nederland, dat volledig is gespecialiseerd in houding en beweging op het gebied van reumatologie, orthopedie, revalidatie en pijnbestrijding.

Anesthesioloog en voorzitter van de vakgroep medisch specialisten, Edgar Kaasschieter, gaf samen met revalidatiearts Marion Verhulsdonck en reumatoloog Willemijn Noort - van der Laan een rondleiding waarbij ook het Loop Expertise Centrum werd bezocht. Vanuit de Raad van Bestuur van de Maartenskliniek was Gert van Enk aanwezig.

Ziekenhuisapothekers Bart van den Bemt en Karin Spijkers vertelden over de manier waarop het apotheekteam werkt binnen het ziekenhuis. Denkend vanuit de patiënt hebben zij ervoor gezorgd dat de thuismedicatie bij opname in het ziekenhuis in eigen beheer kan worden ingenomen (doorgebruik van thuismedicatie). Hierdoor heeft een patiënt al in het ziekenhuis meer regie en kennis over zijn of haar medicijngebruik. Voor dit idee, waarbij de apothekers samenwerken met de orthopeden, zijn ze genomineerd voor de KNMP zorginnovatieprijs 2021.

Tijdens de eerste coronagolf heeft de Maartenskliniek een aparte COVID-afdeling opgezet. Daarnaast ondersteunden ok-personeel uit de Maartenskliniek het vlakbij gelegen Radboudumc. Op dit moment werkt de Maartenskliniek met het Radboudumc en ziekenhuis Pantein samen om het opschalen van COVID-zorg en het tegelijkertijd behapbaar houden van de reguliere zorg in de regio mogelijk te maken.

 


Peter Paul van Benthem in het Loop Expertise Centrum op een GRAIL.