‘We zien steeds nieuwe manieren om verslaving te verkopen’

Op 11 september debatteert de Tweede Kamer over de Tabaks- en rookwarenwet. In aanloop naar dit debat heeft de Federatie Medisch Specialisten aandacht gevraagd voor de gevaren van nieuwe rookproducten die jongeren verleiden tot nicotineverslaving. Artsen pleiten voor maatregelen die gelden voor álle rook- en nicotineproducten, aangezien veel van deze producten de huidige wetgeving omzeilen.

Een recent voorbeeld is de introductie van "Levia-sticks", die niet onder het smaakjesverbod vallen omdat ze geen tabak bevatten en dus niet als tabaksproduct worden geclassificeerd. ‘We zien steeds nieuwe manieren om verslaving te verkopen,’ waarschuwt Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting. Deze producten blijven aantrekkelijk voor jongeren, terwijl ze wel nicotine bevatten en verslaving bevorderen.

Daarnaast loopt de regelgeving rond bestaande producten zoals vapes achter. De populariteit van vapen is de afgelopen jaren explosief gestegen, maar het zal nog jaren duren voordat accijnzen op e-sigaretten worden ingevoerd. Dit terwijl onderzoek van het RIVM aantoont dat prijsmaatregelen effectief zijn in het terugdringen van roken. Onderzoek van het Trimbos-instituut toont aan dat 20% van de jongeren het afgelopen jaar een e-sigaret heeft geprobeerd. Hoewel vapen vaak wordt gepromoot als middel om te stoppen met roken, blijkt het in de praktijk juist een opstap naar sigaretten: bijna 75% van de vapers rookt ook maandelijks sigaretten.

Artsen benadrukken dat nicotine, of het nu uit sigaretten of e-sigaretten komt, schadelijk is voor de ontwikkeling van het brein bij jongeren, en leidt tot concentratieproblemen, verminderd leervermogen en psychische klachten zoals angst en depressie. Samen met het Netwerk Preventie van de Federatie Medisch Specialisten dringen we daarom aan op strengere maatregelen die alle rook- en nicotineproducten aanpakken, om te voorkomen dat een nieuwe generatie verslaafd raakt.