Waarderingen op ZorgkaartNederland actueler

Vanaf 28 augustus 2018 tellen alleen waarderingen van de afgelopen vier jaar mee in het cijfer dat zorgverleners of zorginstellingen krijgen op ZorgkaartNederland. De Federatie is blij dat er mede op haar verzoek kritisch is gekeken naar de manier waarop de scores tot stand komen. Dankzij de nieuwe berekening zijn de waarderingen aanzienlijk actueler.

Tot nu toe telden alle waarderingen mee, ook de waarderingen die bijna 10 jaar geleden zijn geplaatst. In zo’n lange periode verandert er veel bij zorgaanbieders. Zo is de organisatie van de zorg voortdurend in beweging. Er is veel meer samenwerking tussen zorgverleners, die bovendien veel meer zorg op maat bieden aan hun patiënten. Dit heeft invloed op de ervaringen van patiënten.

Actueler beeld

In de nieuwe methode wordt het cijfer berekend over de afgelopen 4 jaar, inclusief de lopende maand. Dit geeft een veel actueler beeld van de waardering van patiënten voor hun zorgverlener of zorginstelling. Na zorgvuldige analyse en onderzoek is besloten dat 4 jaar het beste past bij ZorgkaartNederland. Met dit tijdsbestek is er een goede balans tussen historisch perspectief en betrouwbaarheid. Pakweg driekwart van de waarderingen op ZorgkaartNederland blijft meetellen. ZorgkaartNederland stelt op basis van onderzoek dat er pas een betrouwbaar beeld is van een individuele zorgverlener als deze negen of meer waarderingen heeft. Voor instellingen ligt de ondergrens op dertig waarderingen. De teller staat nu op ruim 609.000 waarderingen. Per maand komen er ongeveer 11.000 waarderingen bij.

Vinger aan de pols

De Federatie participeert in de adviesraad van ZorgkaartNederland om mee te kunnen denken over verbeteringen. Zodat dokters en instellingen de beoordelingen van patiënten daadwerkelijk kunnen gebruiken om de geboden kwaliteit van zorg te verbeteren. Al eerder gaf de Federatie aan gekanaliseerde feedback te verwelkomen, met onze rol in de adviesraad houden we een vinger aan de pols.