Voorbereiding zondagsdiensten in volle gang

Actiecomités in ziekenhuizen en vakbonden gebruiken de zomerperiode om nieuwe zondagsdiensten voor te bereiden. Vanaf september zullen ziekenhuismedewerkers in heel Nederland zondagsdiensten gaan draaien. Zo voeren werknemers en bonden de druk op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de ziekenhuisbesturen op.

De onderhandelingen verlopen moeizaam. Het eindbod van de NVZ is onacceptabel omdat het ver onder vergelijkbare cao’s in de zorg ligt. De werknemers en bonden willen onder andere dat de werkdruk wordt aangepakt, onder meer door de administratieve lasten te verminderen en de hersteltijd na bereikbaarheidsdiensten en nachtdiensten te verlengen. Daarnaast is het salarisplafond te laag, juist in deze tijd van personeelstekorten. Dat moet meer marktconform.

Actietraject

Om de NVZ te bewegen om met betere voorstellen te komen, werd begin juli gestart met actievoeren. In ziekenhuizen in Alkmaar, Assen en Eindhoven werden zondagsdiensten gedraaid. En eind juli organiseerden honderden medewerkers van het OLVG in Amsterdam protestbijeenkomsten. Al meer dan twintig actiecomités hebben inmiddels bij de vakbonden aangegeven ook een zondagsdienst te willen draaien en tientallen andere zijn zich aan het voorbereiden.

Zondagsdienst

Tijdens een zondagsdienst wordt op een doordeweekse dag gewerkt alsof het weekend is. Er zijn geen geplande of electieve opnames, met uitzondering van spoedopnames. Alle werknemers die ingeroosterd staan zijn deze dag wel aanwezig en staan paraat voor calamiteiten. Zo komt de patiëntveiligheid niet in het geding. Medisch specialisten kunnen niet meedoen omdat zij niet onder deze cao vallen, maar steunen de acties van hun collega’s wel.

Bekijk het overzicht van aangekondigde acties en bijeenkomsten