Vier richtlijnmodules over onderbeenfracturen aangepast

Binnen het cluster Letsel na ongeval zijn vier modules van de richtlijn over onderbeenfracturen herzien. Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met een open onderbeenfractuur. 

Er zijn vier modules herzien: module 3: debridement, module 4: weke delenletsel bij open onderbeenfractuur, module 7: weke delen behandeling onderbeenfractuur en module 11: organisatie van zorg onderbeenfractuur.

De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor volwassenen of kinderen met een complex open onderbeenfractuur. Dat is als zowel het scheenbeen en het kuitbeen, de twee lange botten van het onderbeen, gebroken zijn. De behandelprincipes beschreven in deze richtlijn, zijn ook toepasbaar bij open fracturen van andere delen van het skelet, zoals de enkel. 

Samenwerking

De modules zijn ontwikkeld binnen het cluster Letsel na ongeval. Hieraan nemen diverse partijen deel. Verschillende keten-zorgpartners hebben in een need-for-update inventarisatie aangegeven dat deze modules niet meer up-to-date waren. De belangrijkste modules zijn herzien. Het Kennisinstituut heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Bekijk de richtlijn Startpagina - Open onderbeenfractuur - Richtlijn - Richtlijnendatabase