Versnelling zorgevaluaties door nieuwe veldnorm

Om de opstart en uitvoering van zorgevaluaties te versnellen is de veldnorm Toetsing en kwaliteitsborging zorgevaluaties vastgesteld. Met deze nieuwe veldnorm is het niet meer nodig dat zorgevaluaties dezelfde uitgebreide procedures doorlopen als onderzoek naar nieuwe of experimentele behandelingen. Hierdoor kunnen zorgevaluaties sneller worden opgestart en wordt onnodige administratielast voor onderzoekers verminderd. De veldnorm is vanaf 1 maart 2023 van kracht. 

De veldnorm biedt, binnen de kaders van wetgeving zoals WMO, CTR en MDR, een uniform en werkbaar kader voor medisch-ethische toetsing en de kwaliteit van zorgevaluaties. Federatiebestuurslid Jelle Ruurda: ‘Betrokkenen bij zorgevaluatie hadden te maken met veel onduidelijkheid en variatie in lokale regels rond medisch-ethische toetsing en dossiervorming, wat veel vertraging opleverde. In 2019 bracht de Federatie een adviesrapport uit over de knelpunten bij de opstart van wetenschappelijk onderzoek om dit issue onder de aandacht te brengen. Met alle partijen binnen het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG) hebben we vervolgens gewerkt aan een oplossing waarbij we onderzoeken sneller kunnen opstarten zonder in te boeten op kwaliteit. We zijn erg blij dat deze veldnorm er nu is.’ 

De veldnorm is vastgesteld door alle partijen van het hoofdlijnenakkoord en met inbreng van onder andere de IGJ, het ministerie van VWS, ZonMw, CCMO en NVMETC. 

Lees meer over de veldnorm op de website van ZE&GG.