Update standpunt COVID-19 en zwangerschap

Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten is het standpunt COVID-19 en zwangerschap, bevalling en kraambed aangevuld met een advies over mondmaskers, badbevallingen en het gebruik van corticosteroïden. Het standpunt is ontwikkeld door de multidisciplinaire Werkgroep COVID-19 & Zwangerschap van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

In het hoofdstuk over bevallingen is een advies toegevoegd ter bescherming van de zorgverleners: de aanbeveling is om een N95/FFP2-masker te dragen bij de bevalling van vrouwen met een onbekende infectiestatus.

Daarnaast is een nieuw hoofdstuk toegevoegd: Badbevalling bij vrouwen met en zonder COVID-19. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd onder welke omstandigheden een badbevalling mogelijk is bij deze twee groepen en wat daarbij de aandachtspunten zijn. Het laatste hoofdstuk geeft aanbevelingen voor de behandeling met hydrocortison bij zwangere vrouwen met COVID-19 die een indicatie hebben voor zuurstof of invasieve beademing.

Bekijk het standpunt