Uitspraak Raad van State over tekortenbesluiten
De Raad van State heeft op 20 november uitspraak gedaan met betrekking tot tekortenbesluiten genomen door de IGJ. De Raad van State stelt dat door de IGJ geen tekortenbesluiten (toestemming voor het importeren van geneesmiddelen uit het buitenland) in de huidige vorm genomen mogen worden, omdat er volgens de wettekst altijd een verzoek van een arts ten grondslag moet liggen aan het afleveren van een in Nederland ongeregistreerd geneesmiddel.
Wat betekent deze uitspraak voor voorschrijvers en ziekenhuisapothekers?
In geval van geneesmiddeltekorten waarbij invoer uit het buitenland een oplossing kan bieden, blijft nu de levering op artsenverklaring over. Alleen met een voorafgaand verzoek van een arts voor een individuele patiënt kan de IGJ toestemming geven voor invoer van een geneesmiddel uit het buitenland. Dit betekent opnieuw een (forse) administratieve belasting voor artsen en apothekers. Medisch specialisten moeten voor elk niet in Nederland geregistreerd geneesmiddel per patiënt een artsenverklaring invullen.
Wat betekent dit voor lopende tekortenbesluiten?
Het ministerie van VWS bekijkt of en hoe wet- en regelgeving aangepast kan worden. Tot die tijd kunnen er door IGJ geen nieuwe tekortenbesluiten (of verlenging daarvan) worden genomen. De lopende tekortenbesluiten blijven in stand tot en met de datum die vermeld staat in het besluit. De besluiten die de afgelopen dagen zijn genomen (onder meer labetalol) worden niet meer gepubliceerd en zijn daarmee niet geldig. De Federatie zet zich samen met de koepels van apothekers, artsen en patiënten in voor passende oplossingen voor dit probleem.
Lees ook de reactie van het LCG
Lees de reactie van minister van VWS Fleur Agema