Bij tekort toch mogelijk om medicijnen uit buitenland te halen

Apothekers mogen tijdelijk bij een tekort toch medicijnen uit het buitenland importeren, mits het geneesmiddel is gepubliceerd op een speciale lijst van de IGJ. Zij hoeven voor die geneesmiddelen geen toestemming per patiënt te vragen. Minister Agema heeft via een aanwijzing aan de IGJ, onder voorwaarden, invoer uit andere lidstaten mogelijk gemaakt. De aanwijzing is met ingang van 28 november 2024 van kracht.

Met de aanwijzing geeft de minister de IGJ de opdracht om bij ernstige geneesmiddelentekorten tijdelijk niet handhavend op te treden bij overtredingen van de invoer van vergelijkbare middelen uit het buitenland. Concreet betekent dit het volgende: de Inspectie maakt op haar website een lijst bekend voor welke geneesmiddelen, met goedkeuring van de Minister van VWS, sprake is van een tekort en hoe lang deze situatie gaat duren. Aan de hand van deze lijst kunnen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden het tekort in Nederland ondervangen met vergelijkbare geneesmiddelen uit andere lidstaten. Daarbij is het van belang dat de fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden een administratie bijhouden waarin de hoeveelheid van het geneesmiddel, de naam van de arts, het aantal patiënten voor wie het geneesmiddel is bestemd, en de geconstateerde bijwerkingen worden vastgelegd.

Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat er geen aanvraag vanuit de voorschrijver (artsenverklaring), zoals bedoeld in artikel 3.17 van de Regeling Geneesmiddelenwet, vereist is. Dit geldt echter uitsluitend als het geneesmiddel op de lijst staat die de IGJ maakt. 

'Goed om te zien dat de minister de urgentie deelt en dat er actie ondernomen is met de aanwijzing aan de IGJ', laat bestuurslid van de Federatie Selma Tromp weten. 'Die is echt noodzakelijk gezien de administratielast die artsenverklaringen met zich meebrengen voor medisch specialisten. En dit is ook in het belang van snelle beschikbaarheid van medicijnen voor de patiënt.'

Lees het bericht op de website van de IGJ