Tweede Kamer-motie over de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke systemen voor patiëntgegevens

Tweede Kamerleden Mariska Rikkers-Oosterkamp van de BBB-fractie en Harmen Krul van de CDA-fractie dienden tijdens het debat over de VWS-begroting samen een motie in die de regering verzoekt om regie te houden over de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke systemen voor patiëntgegevens. Minister Agema heeft de motie overgenomen.

Voorafgaand aan het debat riep de Federatie Medisch Specialisten de politiek op om de beschikbaarheid van patiëntgegevens te verbeteren. Iris Verberk, bestuurslid van de Federatie, reageert positief: ‘De aandacht vanuit de Tweede Kamer voor de beschikbaarheid van patiëntgegevens en de daadwerkelijke ondersteuning van de zorgprofessionals met gebruiksvriendelijke systemen voelt als een steun in de rug. Meer dan de helft van onze achterban ervaart dagelijks problemen door de gebrekkige beschikbaarheid van patiëntgegevens. Bellen, faxen, mailen, overtypen: het lijken kleine handelingen maar ze vreten bij elkaar tijd en energie die we liever aan de patiënt willen besteden.' 

In de motie benoemen de partijen dat de gebrekkige beschikbaarheid van patiëntgegevens leidt tot frustratie bij patiënten, langere wachtlijsten en vermindering van het werkplezier bij zorgprofessionals. De Tweede Kamer verzoekt de minister om de regie te houden over de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke systemen voor patiëntgegevens die voor zorgprofessionals voelen als één systeem, het zorgproces optimaal ondersteunen, en waarbij ict-leveranciers worden gehouden aan dezelfde standaarden.

Bekijk de position paper van de Federatie