Trending topic #dankjedokter

Op Twitter delen mensen op dit moment massaal hun hartverwarmende ervaringen met medisch specialisten onder de hashtag #dankjedokter.

Deze twitteractie ontstond afgelopen zaterdag toen Eva Hoeke, columnist in onder andere Volkskrant Magazine, de volgende tweet plaatste: "Gister is mijn vriendin geopereerd aan de tumor. Wat me diep heeft ontroerd is de chirurg die, voor ze onder zeil ging, haar arm vasthield en er de hele tijd over aaide. Dat is zo lief, zo díep menselijk, dat ik bij deze alle artsen van NL wil bedanken. Jullie maken het verschil." Dit leidde tot zoveel reacties van andere twitteraars die ook hun positieve ervaringen met hun arts wilden delen, dat Hoeke hier de hashtag #dankjedokter aan verbond. Onder deze hashtag waren maandagochtend al meer dan vijftig verhalen gedeeld.

Update 5 december: #dankjedokter blijft ook vandaag nieuwe verhalen opleveren van mensen die hun dokter dankbaar zijn. Een aantal nieuwe voorbeelden vind je onderaan dit bericht.

Een kleine greep uit deze tweets:

Karen Pleunis: "De arts die een arm om mijn schouders sloeg toen ik met tranen in mijn ogen mijn dochter onder narcose in de OK achterliet en zei: “Het komt goed, we zullen goed voor je meisje zorgen!”

Sywert van Lienden: "Arts van m’n zus die vanuit vakantieadres Italië in de Volvo sprong omdat hij in NL net degene was die het beste specifiek type hersentumoren kon verwijderen. En nog belde na 12 uur opereren of ‘t OK was dat collega schedel zou dichtmaken zodat ie nog terug kon. #dankjedokter"

Angela Vos: "De radiotherapeut die in 2014 mijn man in het #AMC bestraalde. Het werd te zwaar, we moesten stoppen. Ze dacht aan ons. Ze belde en hoorde dat ik aan z’n sterfbed zat. ‘We kunnen verd.. zoveel. Waarom dit nou niet??’ verzuchtte ze. Samen machteloos. Het helpt echt. #dankjedokter"

“Welverdiende ode”

Naast deze mooie verhalen, deelden ook veel twitteraars hun zorgen over de omstandigheden waarin artsen hun werk moeten doen en hun respect voor de manier waarop zij dit iedere dag weer doen:

Riettwiet: "Wat te denken van al die dokters die al jaren alle feestjes, kerstdagen en eerste stapjes missen. Die in de nacht in hun auto stappen op weg naar een patiënt. Die bijna nooit normale nachtrust hebben niet kunnen bij komen na een weekenddienst #dankjedokter"

Leonie Vrieze: "Ik zag een cardioloog rennen, ze had sportschoenen aan, omdat ze anders niet snel genoeg was. Het is geen werken meer maar de marathon overleven op een onder bezette dienst. #zorgenvooronzezorg want als wij niet voor hen zorgen, wie zorgt er dan straks nog voor ons. #dankjedokter"

Het algehele gevoel van deze twitteractie werd treffend samengevat door Karen Huitsing: "Een welverdiende ode aan al die hardwerkende mensen in de zorg die, elke dag weer, het verschil maken #dankjedokter"

Nieuwe voorbeelden

Liesbeth van Es: “Die longarts in Zwolle, die elke keer als mijn moeder een afspraak heeft voor de uitslag van een scan, die ochtend al vroeg belt dat de uitslag goed is en dat ze tijdens spreekuur wel verder kletsen. #dankjedokter”

Judith Rotmans: ‘#dankjedokter dat je iedereen het kamertje van ons pasgeboren zoontje uit bonjourde en inzag dat hij op dat moment echt maar 1 ding nodig had: RUST.”

Susanna de Wit: “Die arts-assistent die regelde dat mn baby dochter voor een paar uurtjes op verlof mocht, mee naar het 90ste verjaardagsfeest van mn oma. En dus toch mee kon op de familiefoto. De laatste. Oma overleed kort nadat dochter na maanden met ontslag ging. #dankjedokter”

Ton Jacobs: “Bij mijn laatste operatie (2012) was de operatietafel verwarmd. En vroeg de chrirurg of ie warm genoeg was. Op de pré-ok lag ik onder warme dekens... #dankjedokter #radboudumc”

Pieter van Megen: “‏Ik kom de laatste weken helaas meer in ziekenhuizen dan me lief is. Maar wat een ongelofelijk kundige, zorgzame en lieve mensen werken daar! Heel erg bedankt voor jullie goede zorg #dankjedokter #dankjeverpleegkundige”