Transparantieregister Zorg: cijfers 2023, doorontwikkeling en wettelijke regeling

Samenwerking tussen zorgaanbieders, zorgverleners en leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen groeit na de COVID-periode. Transparantie over deze samenwerking is essentieel bij het voorkomen van belangenconflicten. Het Transparantieregister Zorg (TRZ) vervult hierbij een belangrijke rol. Via onze koepelorganisatie KNMG is de Federatie aangesloten bij het TRZ.

Het TRZ heeft, zoals jaarlijks, kengetallen over 2023 bekend gemaakt. Daarin rapporteert het TRZ dat in 2023 voor 94 miljoen euro is geïnvesteerd in samenwerkingen tussen zorgaanbieders, zorginstellingen, patiëntenorganisaties en leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, een toename van 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Zo’n 90 procent daarvan betreft farma en (dus) 10 procent medische hulpmiddelen.  

Verder heeft het TRZ afgelopen jaar zijn zoekfunctie verbeterd. Er kan nu gezocht worden op naam, BIG-nummer of KvK-nummer van zorgprofessionals en -organisaties. Deze verbeteringen vergroten de toegankelijkheid en transparantie van het TRZ. 

Daarnaast wordt door VWS gewerkt aan een wettelijke regeling voor het TRZ. Dit biedt meer mogelijkheden voor IGJ op handhaving. De KNMG blijft in gesprek met het ministerie en alle betrokken stakeholders - waaronder de Federatie - om te zorgen dat de regeling uitvoerbaar blijft, de administratieve lasten beperkt blijven en het recht op privacy voor de betrokken artsen en patiënten geborgd is.