Thuisarts.nl: nu ook informatie over medisch-specialistische zorg

Thuisarts.nl is uitgebreid met negenentwintig medisch-specialistische aandoeningen die in het ziekenhuis worden behandeld. En dat is pas het begin. Het Nederlands Huisartsen Genootschap werkt met het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie Nederland samen om steeds meer medisch-specialistische informatie op Thuisarts.nl te krijgen.

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, steunt dit initiatief van harte: “Ik ben blij dat Thuisarts er nu ook is voor de ziekenhuiszorg. Met goede informatie. Begrijpelijk en onafhankelijk. Zodat je beter voorbereid bij je specialist komt.”

De informatie op Thuisarts.nl is gebaseerd op de bestaande wetenschappelijke richtlijnen voor huisartsen en medisch specialisten. Patiëntenverenigingen en wetenschappelijke verenigingen maken hier samen begrijpelijke teksten van voor het brede publiek.

Vooral snel doorpakken

Voor directeur van Patiëntenfederatie Nederland Dianda Veldman kan de samenwerking niet snel genoeg gaan: “Mensen die iets willen weten over hun gezondheid willen betrouwbare informatie in begrijpelijke taal. Ook over wat hen in het ziekenhuis te wachten staat. Wij vinden het goed dat Thuisarts.nl een steeds completere informatiebron wordt voor mensen met vragen. Maar met negenentwintig aandoeningen die in het ziekenhuis zorg nodig hebben zijn we er natuurlijk niet. Laten we vooral snel doorpakken.”

Garantie betrouwbare informatie

De uitbreiding van Thuisarts.nl bevordert het samen beslissen in de spreekkamer, vindt Marcel Daniëls, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten: “Een goed geïnformeerde patiënt helpt het gesprek tussen arts en patiënt in de spreekkamer. Met als resultaat: een meer tevreden patiënt. Niet alleen patiënten, maar ook artsen willen de garantie dat de informatie op internet betrouwbaar is.” De informatie over de negenentwintig aandoeningen die nu op Thuisarts.nl staan, gaat onder meer over nierschade, hartinfarct en verschillende vormen van kanker, zoals prostaatkanker en borstkanker. Er is ook informatie over wat er gebeurt als een kunstknie of kunstheup nodig is.

2 miljoen bezoeken

Thuisarts.nl wordt maandelijks 2 miljoen keer bezocht door mensen met vragen over hun gezondheid en is daarmee de grootste onafhankelijke publiekswebsite voor gezondheidsinformatie in Nederland. Rob Dijkstra, bestuursvoorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap, is met recht trots op deze website. “Vrijwel alle huisartsen gebruiken Thuisarts.nl tijdens hun consult of verwijzen hun patiënten ernaar. Met deze uitbreiding op Thuisarts.nl kan de patiënt ook voor en na een ziekenhuisverwijzing terecht op deze website. Dat is handig voor zowel de huisarts als de patiënt, want we spreken de patiënt vaak ook tijdens de behandeling door de specialist.”