Terugblik MMV-congres: Ruim baan voor de nieuwe dokter

Op woensdag 13 december organiseerde de Federatie Medisch Specialisten het vijftiende MMV-congres in het Rotterdam Ahoy Convention Center. Zo’n 1.000 opleiders, aios, onderwijskundigen, leerhuismanagers, OOR-coördinatoren en bestuurders namen deel aan dit congres over de medische vervolgopleidingen. Tijdens de twee plenaire gedeelten en de ruim 50 workshops stond het thema: Ruim baan voor de nieuwe dokter centraal. ‘Zo fijn dat na drie jaar online vandaag iedereen elkaar weer live kan ontmoeten.’ Met deze woorden opende kinderarts en bestuurslid van de Federatie Hein Brackel het MMV-congres 2023, die samen met aios cardiologie en voorzitter van De Jonge Specialist Anne Koppelaar de rol van dagvoorzitter vervulde.

Bekijk de aftermovie voor een korte impressie van de dag.

video-play-button
Bekijk de aftermovie

Superheld of gewoon goede dokter

Waarna Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving de deelnemers haar visie op de toekomst van de zorg en de implicaties daarvan op de medische vervolgopleidingen gaf. Zij focuste daarbij op de vele rollen die een medisch specialist moet vervullen: ‘Als je ziet wat er allemaal op ons afkomt, dan moet je haast wel een superheld zijn als medisch specialist van de toekomst. Medisch specialist van de toekomst levert passende zorg, doet aan samen beslissen, draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek, is bezig met duurzame zorg, houdt de ontwikkelingen van o.a. ai de gaten, is een prettige collega, een rolmodel. En heeft een fantastische werk-drive balans. Ga er maar aan staan. Hoe ga je om met al die eisen die op jonge medisch specialisten afkomen?’ aldus Bussemaker. 

Het plenaire ochtendprogramma werd afgesloten door aios chirurgie, onderzoeker en publicist Emma Bruns. Bruns gaf haar persoonlijke blik op waar het volgens haar in de medische vervolgopleidingen om moet draaien en sloot af met de woorden: ‘Van Modernisering Medische Vervolgopleidingen naar Menselijke Maat Vervolgopleidingen’.

MMV-congres 2023

Na het ochtendprogramma konden de deelnemers kiezen uit een breed aanbod aan interactieve workshops en symposia. Van workshops over een veilig opleidingsklimaat, een RGS masterclass over visteren en een symposium over het herkennen en benutten van werken met verschillende generaties op de werkvloer tot de workshop hoe maak ik een begroting voor mijn opleiding?

MMV-congres 2023

Foto: Anne Koppelaar, aios cardiologie en voorzitter van De Jonge Specialist en Hein Brackel, kinderarts en bestuurslid Federatie portefeuille Opleiding. 
 

Samenwerken met verschillen

De dag werd afgesloten door corporate antropoloog Jitske Kramer. Vol energie gaf zij onder begeleiding van muzikanten een betoog over inclusie over wie waaraan mag meedoen, wie waarover mag meepraten en wie wat mag meebeslissen. En wie vooral niet. Food for thought over samenwerken met verschillen.
Hein Brackel: ‘Het MMV-congres is het opleidingscongres van Nederland en daar zijn we als Federatie trots op dit elk jaar te kunnen organiseren als plek waar collega’s hun ideeën uitwisselen, inspiratie op doen en belangrijke maatschappelijke vraagstukken waar de opleidingen iets mee moeten met elkaar kunnen bespreken.’ Want zo zei Anne Koppelaar: ‘Het helpt om met elkaar te spreken en goede ideeën uit te wisselen en te kijken hoe anderen het doen.’ Op naar volgend jaar op woensdag 4 december 2024.

Bekijk ook de fotogallerij voor een overzicht van de dag

Op de hoogte blijven van het opleidingsnieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief medische vervolgopleidingen.