Terugblik MMV-congres 2022: De kunst van het luisteren, kijken en signaleren

Op woensdag 7 december organiseerde de Federatie Medisch Specialisten het online MMV-congres over de medische vervolgopleidingen voor meer dan 1.000 deelnemers. Tijdens de twee plenaire gedeelten en de ruim 30 workshops stond het thema De kunst van het opleiden centraal. ‘Het is belangrijk dat we leren uit de silo van het eigen specialisme te komen en in een netwerk samen te werken. We hebben elkaar nodig, binnen en buiten het ziekenhuis', aldus kinderarts en bestuurslid van de Federatie Hein Brackel die samen met aios en voorzitter van De Jonge Specialist Anne Koppelaar de rol van dagvoorzitter vervulde. 
 
Bekijk de aftermovie voor een korte impressie van de dag:

video-play-button

Toetsenist en muzikaal spreker Nicolaas van Duin verzorgde een muzikale aftrap van het congres. Hij gaf de kijkers een inkijkje in de kunst van het luisteren, begeleid op de piano. ‘De link tussen muziek en opleiden zit in verbinden, luisteren en passie’, aldus Duin.  

Kunstondernemer Roumayne Schepers beschreef wat we als arts en opleider kunnen leren van het kijken naar kunst. Ze nam de deelnemers aan de hand van schilderijen met een persoonlijk verhaal mee in haar ontdekkingsreis. Hoe kan kunst helpen om los te komen van je eigen (voor)oordeel? En op welke manier kan kunst bijdragen aan verbinding?  

Open gesprekken kunnen voeren

Het plenaire gedeelte werd afgerond met een gesprek over een veilig opleidingsklimaat. Open gesprekken kunnen voeren over ongewenst gedrag, hoe krijgen we dat voor elkaar? Met deze introductievraag ging chirurg en opleider Bas Verhoeven in gesprek met onderzoeker Kirsten Dabekaussen, neuroloog en voorzitter centrale opleidingscommissie Marijke Eurelings en gynaecoloog en vertrouwenspersoon Hanneke de Vries. De belangrijkste uitkomsten: Maak het melden van ongewenst gedrag laagdrempelig. Koppel terug wat er met een melding gebeurt zodat je laat zien dat het nut heeft om te melden.  
 
Na het ochtendprogramma konden de deelnemers kiezen uit een breed aanbod aan interactieve workshops en symposia. Van compassievol medisch leiderschap en het herkennen en benutten van intraprofessionele leerkansen tot het individualiseren van je opleiding.  

Grote en kleine keuzes

De dag werd op een humoristische wijze afgesloten door cabaretier en wetenschapper Rob Urgert. Urgert liet tijdens zijn interactieve presentatie zien dat de grote en kleine keuzes die je als zorgprofessional elke dag maakt, vaak helemaal niet zo zuiver en weloverwogen zijn als we soms denken. 

Het schilderij dat live painter Geoffrey Wijn gedurende de dag maakte, vatte op visuele wijze alle elementen van het congres samen: verbinden, passie voor het opleiden en samenwerken. Tijdens de dag streden de deelnemers in een kennisquiz om dit schilderij te kunnen winnen.  
 
Hein Brackel: ‘Ik ben trots dat we tijdens dit congres zoveel enthousiaste betrokkenen met elkaar in verbinding hebben gebracht om kennis en ervaringen uit te wisselen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de medische vervolgopleidingen. Op naar het congres van volgend jaar dat hopelijk weer live op locatie kan plaatsvinden.’ 

Schrijf je in de voor de nieuwsbrief medische vervolgopleidingen