Regels face-to-face consult verruimd

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verruimt de regelgeving voor face-to-face consulten tijdelijk. Ziekenhuizen kunnen hierdoor het eerste consult met een patiënt ook digitaal doen en declareren bij de zorgverzekeraar, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding. ‘Mensen hoeven zo niet naar het ziekenhuis te komen als dat niet echt noodzakelijk is’, aldus de NZa.

Vergoeding extra kosten

Daarnaast maakt de NZa een nieuwe regeling om extra kosten in de langdurige zorg te kunnen vergoeden. Bijvoorbeeld extra kosten voor het isoleren en verplegen van besmette mensen en extra inzet van personeel. In verband met de ernst van de corona-situatie kunnen zorgaanbieders hier ook achteraf een beroep op doen.

Knelpunten melden

Daarnaast roept de NZa zorgaanbieders en verzekeraars op om knelpunten in de regelgeving te melden: ‘We hebben nauw contact met alle zorgverzekeraars en brancheverenigingen van zorgaanbieders om te zorgen dat mensen de zorg krijgen die zij nodig hebben. Mochten er belemmeringen zijn die dit in de weg staan, dan horen wij dit graag’.

Lees het bericht op de website van de NZa.