Reactie op Nieuwsuur - Borstkankerzorg in Nederland behoort tot de top van Europa

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft op 26 november in een uitzending aandacht besteed aan de kwaliteit van de borstkankerzorg in Nederland. De uitzending ging voor een groot gedeelte over de normering van het aantal uitgevoerde operaties. Het ging met name over het verschil tussen de Nederlandse normering en de Europese normering. In het programma is de suggestie gewekt dat een lagere Nederlandse volume normering (dan een niet officiële Europese normering) nadelig is voor de kwaliteit van de borstkankerzorg. Niets is minder waar.

De afgelopen jaren heeft de heelkunde veel gedaan aan normering op het gebeid van kankerzorg. Dit jaar is er een gezamenlijk normendocument van chirurgen, oncologen-internisten en radiotherapeuten opgesteld. De resultaten van alle behandelingen worden gemonitord om voortdurend te kunnen verbeteren (NABON-Breast Cancer Audit). Ook volgend jaar bespreekt heelkunde de resultaten, op het DICA congres op 24 en 25 juni 2013.

Dit alles heeft er toe geleid dat de resultaten van borstkanker behandeling in Nederland zeer goed zijn. Een hoog percentage vrouwen wordt borstsparend geopereerd (62%) (UK 58%). Het aantal patiënten in Nederland bij wie binnen vijf jaar opnieuw kanker in de borst geconstateerd wordt (een lokaal recidief), is in ons land bijzonder laag: 1,5 procent na een borstsparende behandeling (van der Heiden-van der Loo 2012). Hiermee behoort de Nederlandse borstkankerzorg tot de top van Europa.