Psychiaters en OMS: Bezwaar tegen verlaagde tarief rijbewijskeuringen

Het CBR waarschuwde vandaag voor wachtlijsten voor mensen die een herkeuring voor het rijbewijs nodig hebben. Psychiaters zijn terughoudend met rijbewijskeuringen vanwege het nieuwe verlaagde tarief dit jaar. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de Orde van Medisch Specialisten (OMS) hebben daarom bezwaar bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ingediend tegen de tarifering van de psychiatrische rijbewijskeuring in het kader van de zogenaamde Eigen Verklaringprocedure.

Opbouw Tarief

Het tarief van de keuring is opgebouwd uit een basistarief van 78 euro voor 15 minuten directe keuringstijd (tijd in de spreekkamer) en 15 minuten indirecte tijd (tijd voor voorbereiden en uitwerken van de rapportage). Voor de directe tijd mag een toeslag van 39 euro in rekening worden gebracht per 15 minuten die langer aan de keuring in de spreekkamer wordt besteed.

De indirecte tijd is gemaximeerd op deze 15 minuten. Maar in de praktijk hebben psychiaters meer tijd nodig voor voorbereiding en uitwerking, vanwege de zwaardere cliƫnten die ze moeten keuren.

Aanpassing ook voor Eigen Verklaringen

Voor de zogenaamde Vorderingsprocedure op last van politie en justitie (zoals voor mensen met alcoholproblemen) is al met de NZa afgesproken dat er bovenop het basistarief van 78 euro nog 4 maal een toeslag van 39 euro mag worden gerekend voor indirecte tijd. Het feit dat de NZa deze aanpassing alleen voor psychiatrische vorderingskeuringen heeft gemaakt, is voor de NVvP en OMS niet acceptabel: ook met de Eigen Verklaringen is meer indirecte tijd gemoeid dan 15 minuten, gemiddeld 60 minuten. Vandaar dat hiertegen bezwaar is gemaakt.